Иво Балабанов иска финал „А“ в Нанджинг

Атлетът, който ще представи България на Младежките олимпийски игри в Нанджинг, Китай, сподели на специална пресконференция в София, че иска да се класира във финал „А“, да подобри националния рекорд на 3000 м старша възраст през следващите две години и да участва на Олимпийските игри в Рио Де Жанейро през 2016 г.

DSCF6768-1024x768

Иво Балабанов и неговият треньор Йордан Янев бяха гости в рубриката на Пресклуб „България“ „Младите олимпийски надежди“ на 6 август на националния стадион „Васил Левски“. Балабанов ще участва в дисциплината 2000 м стипълчейз в Китай, като сериите му са насрочени за 21 август, а финалите на 25 август. В зависимост от класирането в сериите Иво ще бяга в „Б“ или „А“ финал.

Талантът от Благоевград направи запомнящите се класирания през този сезон, като спечели балканските титли за юноши при младшата и старшата възраст съответно на 2000 м стипълчейз в Сливен (15 май) и 3000 м стипълчейз в Серес, Гърция (6 юли). Балабанов взе и бронзов медал на 2000 м стипълчейз на Европейските младежки олимпийски квалификации в Баку, Азербайджан (1 юни) и доведе националния рекорд в тази дисциплина до 5:45.36.

Иво регистрира и престижното пето място в Младежкото предизвикателство по планинско бягане в Арко ди Тренто, Италия (29 юни), където участват бегачи в неговата възраст от цял свят. 

С успехите си младият атлет заслужи и място на корицата на списание „Атлетика“ в брой 3 от тази година.

KORICA_93

 

Share Button