22-ма български атлети заминават за Цюрих

Българският национален отбор за европейското първенство по лека атлетика в Цюрих, Швейцария (12-17 август) е съставен от 10 мъже и 12 жени.

Селекцията на България се отличава с национални рекордьори, шампиони, медалисти и финалисти от големи първенства.

Ивет Лалова ще защитава титлата си на 100 м от преди 2 години. Лалова, която е европейска шампионка в зала на 200 м през 2005 г.,  ще участва и на 200 м, както в щафетата 4х100 м. Ивет е една от най-бързите жени в историята на 100 м с личния си рекорд от 10.77.

Европейската шампионка на 400 м от 2006 г. и медалистка от световни и европейски първенства на 400 м и 400 м с препятствия Ваня Стамболова ще дебютира на голям шампионат в новата си дисциплина – 800 м.

Спринтьорката Инна Ефтимова също ще се появи най-много пъти на пистата с участия на 100 м, 200 м и в щафета 4х100 м. Ефтимова е носителка на медали от европейски първенства при девойките и в двата къси спринта. 

В тройния скок първо състезание за годината ще направи еврошампионката за девойки до 23 години от 2013 г. Габриела Петрова, а Андриана Бънова, която участва на олимпийските игри в Лондон ще бъде втората ни участничка в тази дисциплина. 

В скока на височина Венелина Веенева-Матеева стана вицешампионка на континента в тази дисциплина през 2006 г. с 2.01 м, а осем години по-късно отново е сред европейския елит с личен рекорд за годината -1.92   Другата ни участничка в тази дисциплина Мирела Демирева има медали от световни и европейски шампионати при девойките. 

Националната ни рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова има една от най-предните позиции в европейската ранглиста в тази дисциплина с личния си рекорд за годината – 9:43.13.

Радослава Мавродиева бе шеста на европейското първенство на гюле преди 2 години и отново има шансове за финална осмица.

Компания на двете ни топ спринтьорки в щафетата ще правят Карин Околие, Мария Данкова и Радостина Стоянова. Околие бе трета на 200 м на европейските олимпийски квалификации през 2010 г, а Стоянова и Данкова са дебютанки на такъв ранг състезание.

Националните рекордьори на гюле и 3000 м стипълчейз Георги Иванов и Митко Ценов са лидерите в отбора на България при мъжете. Георги Иванов е два пъти световен шампион при юношите и финалист на последните две световни първенства. Митко Ценов подобри най-стария национален рекорд в българската атлетика през 2014 г. и има два сребърни медала от европейските шампионати по кроскънтри – при юношите и при младежите до 23 години.

В спринта на 100 м ще ни представят талантливия Денис Димитров, който записа страхотните 10.16 през миналата година и спечели сребърен медал на европейското първенство за юноши,  и Петър Кременски – шести от европейско до 23 години през 2013 г. на 200 м. Кременски ще бяга и в коронната си дисциплина 200 м.

Треньорът на Митко Ценов – Йоло Николов ще изпробва силите си в маратона, а на скок височина ще имаме двама представители – Виктор Нинов и младата надежда – Тихомир Иванов, който преди ден постигна 2.28. 

Най-много участници България ще има в дисциплината троен скок мъже – Румен Димитров, Златозар Атанасов и Георги Цонов. Димитров е с най-добър резултат през сезона, Атанасов и Цонов ще се опитат да достигнат до личните си рекорди в Цюрих. Георги Цонов е бронзов медалист от Младежките олимпийски игри през 2010 г. 

Българските атлети в Цюрих:

МЪЖЕ

100  м: ДЕНИС ДИМИТРОВ, ПЕТЪР КРЕМЕНСКИ

200 м : ПЕТЪР КРЕМЕНСКИ

3000 М СТИПЪЛЧЕЙЗ: МИТКО ЦЕНОВ

 МАРАТОН: ЙОЛО НИКОЛОВ                                     

СКОК ВИСОЧИНА: ВИКТОР НИНОВ, ТИХОМИР ИВАНОВ

ТРОЕН СКОК: РУМЕН ДИМИТРОВ, ГЕОРГИ ЦОНОВ И ЗЛАТОЗАР АТАНАСОВ  

ГЮЛЕ:ГЕОРГИ ИВАНОВ

 

ЖЕНИ:

100 м : ИВЕТ ЛАЛОВА,    ИННА ЕФТИМОВА                                              

200 м: ИВЕТ ЛАЛОВА, ИННА ЕФТИМОВА                          

800 м: ВАНЯ СТАМБОЛОВА                                        

3000 М СТИПЪЛЧЕЙЗ: СИЛВИЯ ДЪНЕКОВА                                 

СКОК ВИСОЧИНА: ВЕНЕЛИНА ВЕНЕВА-МАТЕЕВА, МИРЕЛА ДЕМИРЕВА         

ТРОЕН СКОК : ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА, АНДРИАНА БЪНОВА

ГЮЛЕ : РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА           

ЩАФЕТА 4 Х 100 М: ИВЕТ ЛАЛОВА, ИННА ЕФТИМОВА, МАРИЯ ДАНКОВА, КАРИН ОКОЛИЕ, РАДОСТИНА СТОЯНОВА

Share Button