Параолимпиец изуми с 8.24 в скока на дължина (видео)

25-годишният Маркус Рем сензационно спечели скока на дължина в първенството на Германия в Улм (25-27 юли), след като за първи път премина границата от 8 метра и се приземи на 8.24. Рем има протеза на десния крак и е параолимпийски шампион от Лондон.

След първите три кръга начело бе европейският шампион от Барселона-2010 Кристиан Райф със серия 8.09-8.10-8.05. Рем беше на второ място със 7.91, но в четвъртия кръг нанесе своя удар с 8.24 (вятър от 1.8 м/сек). http://www.youtube.com/watch?v=HNtZ_lbhafE

До този момент най-доброто постижение в кариерата му беше 7.95 – световен рекорд за инвалиди група T44. Райф продължи със стабилните скокове (8.18-8.17-8.20), но остана втори, а европейският рекордьор в зала Себастиян Байер (8.71) се класира едва пети със 7.62.

Рем е №9 в световната ранглиста за сезона и №5 в европейската. На теория той има място в отбора на Германия за шампионата на континента в Цюрих, но решение още не е взето, тъй като има съмнения, че неговата протеза му дава предимство. Маркус отскача именно с десния крак, който е ампутиран под коляното. Байер смята, че по този начин се получава ефект на катапулт в скока: „Протезата изглежда 15 см по-дълга от другия крак. Моите два крака са с еднаква дължина”.

Маркус Рем обаче отговаря: „Разликата е 3-4 см, но тя е за да предотврати куцукане при разбега. Не мисля, че имам предимство или недостатък. Протезата просто заменя това, което вече нямам”. Европейската атлетическа асоциация ще направи разследване и ще се консултира с ИААФ и германската федерация преди да вземе решение как да процедира с Рем и евентуално негово участие в Цюрих.

 

Share Button