Юрий Борзаковски оглавява лекоатлетически клуб

Олимпийският шампион от Атина`2004 в бягането на 800 м Юрий Борзаковски ще оглави любителския клуб „Шпайкът на младите“.

По-рано тази година атлетът имаше намерение да участва на европейското първенство в Цюрих и да защитава титлата си отпреди две години, но непосредствено преди първенството на Русия се контузи. Това стана причина Борзаковски да обяви официално края на своята професионална състезателна кариера. Шампионът заяви, че започва работа на пълен работен ден в руската атлетическа федерация, но си остави и вратичка. Той поясни, че продължава да тренира и не изключва възможността да участва на различни състезания от спортния календар на Русия, за да радва своите фенове. Към това се прибавят и новите му ангажименти към лекоатлетическия клуб.

„Шпайкът на младите“ е изцяло аматьорски клуб, насочен към развитието на масовия спорт. Той е организатор на два турнира – в зала и на открито, които се провеждат в памет на загиналите по времето на Втората световна война разузнавачи радисти. В тези състезания имат право да участват само ученици, които не учат в спортни училища.

Юрий Борзаковски е един от най-големите руски и европейски атлети през последните години, който успешно се справяше с африканските бегачи в коронната си дисциплина 800 м. Има 11  медала от големи първенства и призови класирания в почти всички комерсиални турнири. Олимпийски шампион, два пъти сребърен и два пъти бронзов медалист на световни първенства, шампион и сребърен медалист от европейски първенства, златен и бронзов медалист от световни първенства в зала, два пъти европейски шампион в зала.

 

Share Button