САЩ обраха медалите в спринта и препятствията

Американските юноши и девойки бяха най-добрите в спринта в петия ден на световното първенство в тази възрастова група, което се провежда в Юджийн, САЩ. Денят завърши с победи на щафетите 4х100 м на американците.

Квартетът на американките на 4х100 м в състав Тиана Даниелс, Арина Вашингтон, Джада Мартин и Кайлин Уитни отнесе основния си конкурент Ямайка с най-добър резултата в света за годината 43.66 срещу 43.97. Бронзовите медали бяха за Германия, които с 44.65 успяха да удържат атаката на Тринидат и Тобейго (44.75).

При юношите героят от ден четири на световното Трентавис Фрайдей (шампион  на 200 м с 20.04) бяга на четвърти пост и пое палката заедно с Масахару Мори от силния японски квартет. Фрайдей (фамилията му означава петък на английски) направи истински празник събота за американците, след като надбяга със стил японеца и донесе пореден златен медал за страната си. САЩ (Джейлън Милър, Трейвон Бромел, Кендал Уилиямс и Фрайдей)  регистрираха и най-добър резултат в света за сезона с 38.70, като останаха само на 0.04 секунди от световния рекорд, който е поставен от САЩ преди 10 години на първенството на планетата в Гросето, Италия – 38.66.

Третата радост на домакините бе във финала на 400 м с препятствия за девойки. Водачката в световната ранглиста Шамиер Литъл беше безкомпромисна и се наложи над Шона Ричарсдсън (Вбр) с 55.66 срещу 56.16. Постижението на британката е национален рекорд за девойки на Великобритания. Джейд Милър (САЩ) добави още един медал към сметката на домакините с личен рекорд от 56.22. 

За четвъртото място Зуриан Ечервария постави национален рекорд на Куба с 56.89. 

 

 

Share Button