Емоции и медали за българите

Митко Ценов и Венелина Венева-Матеева, Инна Ефтимова и Радослава Мавродиева донесоха поредните злани медали на България след много емоции във втория ден на Балканския шампионат в Питещи.

Куриозно Митко Ценов, който беше твърд фаворит на 3000 м стипълчейз, забрави да прескочи водното препятствие, както информира сайтът BGatletic.com, и трябваше да се върне и преодолее бариерата. Това даде преднина на неговите съперници, но Ценов ги настигна и победи убедително с 8:52.33, като Александру Гинея (Рум) 8:58.08 и Николай Горбуско (Молд) 8:59.77 взеха останалите два медала.

Венелина Веенева-Матеева отново потвърди добра си кондиция с 1.90 на скок височина и балканска титла, като среброто отиде при Мирела Демирева с 1.87. Емоционалното в случая е, че Венева отново изравни собствения си световен рекорд за ветеранки над 40 години, а най-малката състезателка в сектора бе Ламила Пасалич (Босна), която е 25 години по-малка от Венева. 

В женското гюле Радослава Мавродиева нямаше конкуренция и защити балканската си титла със 17.60, като регистрира само още един редовен опит – 17.36. Втора е Андреа Витан (Рум) с 15.47, а трета Димитриана Сурду (Молд) с 14.30. 

Инна Ефтимова се бори с насрещен вятър от 3.3 м/с, гъркинята Андриана Фера, хърватката Лучия Покос и шампионката на 100 м Андреа Огразеану (Рум), но успя да надбяга конкурентките си в последните метри с краен резултат – 23.99-24.06-24.09-24.14. 

 Първенецът на троен скок от европейското отборно първенство – втора лига Румен Димитров беше достоен съпереник на звездата на домакините – Мариан Опря, а двубоят им завърши с 16.77 срещу 16.62. Владимир Летников от Молдова също премина границата от 16.50 и взе бронзовия медал с 16.39.

Българите защитиха титлите си на две от дисциплините в които доминираха преди две години:

3000 м стипълчейз – Митко Ценов и Силвия Дънекова

гюле – Георги Иванов и Радослава Мавродиева,

но загубиха първите места на 100 м (Ивет Лалова и Денис Димитров бяха шампиони преди година). 

Новите златни медали са в скока на височина при двата пола – Тихомир Иванов и Венелина Венева-Матеева, като и на 200 м – Инна Ефтимова.

Припомняме, че две от най-силните български атлетки Ивет Лалова и Ваня Стамболова пропуснаха състезанието, защото се готвят за европейското първенство в Цюрих от 12 до 17 август.

Пълните резултати може да намерите на http://www.fra.ro/upload_competitii/cb/

Снимки от балканския шампионат в Питещи, Румъния: Илиан Телкеджиев

Share Button