Балканиадата по лека атлетика за първи път с 15 държави

Балканското първенство по лека атлетика (26-27 юли) в Питещи (Рум) ще събера за първи път в историята състезатели от 15 държави. Битката между най-добрите атлети ще се проведе на реновирания общински стадион. Чисто новата писта (CONICA) бе тествана за пръв път миналата седмица с националния шампионат на Румъния.

След настояване и помощ от страна на президента на румънската федерация Йон Санду, община Питещи е осигурила средствата за реновацията и е успяла да завърши проекта за рекорден срок от един месец. В момента това е най-добрият лекоатлетически стадион в Румъния.

Pitesti press conferenceВъпреки икономическата криза Йон Санду е успял да осигури и добър награден фонд на обща стойност 20 000 евро, които ще се разпределят сред най-добрите 10 мъже и 10 жени в първенството.

По време на официалната пресконференция президентът на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов поздрави домакините за добрата организация и изрази задоволството си от факта, че румънската атлетическа федерация възобновява активното си присъствие на балканската сцена след дълго прекъсване. Те са домакини на Балканско първенство за мъже и жени за пръв път от 12 години насам. Тази година Балканиадата по планинско бягане бе проведено в Румъния (15 юни Ватра Дорне), а в края на ноември Букурещ ще бъде домакин на 4-тата Балканска атлетическа гала.

За пръв път в историята 15 страни ще участват на Балканско първенство за мъже и жени (26-27 юли 2014 г) в Питещи. На предишното издание в Стара Загора 2013 участващите отбори бяха 12, но след присъединяването на Грузия, Кипър и Словения през октомври 2013, АБАФ вече има 15 страни членки.

Балканската атлетика се радва на все по-голям интерес от страна на Европа, доказателство за което е фактът, че почетни гости на първенството в Питещи са двама от вицепрезидентите на Европейската Атлетическа асоциация – Карел Пилни (Чехия) и Жан Грасия (Франция), както и президентът на атлетическата федерация на Норвегия Свен Арне Хансен.

Балканската атлетика е поканена за втора поредна година да участва със свой сборен отбор на т.нар. „Мач на гигантите” (DecaNation) на 30 август 2014 г. в Анже, Франция, където ще премери сили с още 7 от най-добрите национални отбори в света. Селекцията на състезателите, които ще представят Балканите ще бъде направена сред победителите в съответните дисциплини от първенството.

Успоредно с Балканския шампионaт в Питещи се провежда и медиен семинар за балканските страни, в сътрудничество с Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ). Лектори на семинара са Ана Леняни (Италия), медиен директор на ИААФ и Иван Чешанков, коментатор за „Евроспорт” (България), Джан Коркмазоглу (Турция), международен съдия и технически делегат.

На снимката: Президентът на АБАФ Добромир Карамаринов, Тудор Пендиуц, кмет на Питещ, Йон Санду, президент на румънската атлетическа федерация, Мариан Опреа, олимпийски вицешампион на троен скок (родом от Питещи)

 

Фото АБАФ

Share Button