Кенийци бягат на шампионата на Русия

За първи път кенийци  участват на шампионата на Русия, който се провежда в Казан от 23 до 26 юли. 20-годишният Амос Кибиток бяга на 3000 м с пр и постигна 8:50.74 мин, което му отреди 12 място, и на 5000 м, където завърши шести с 13:52.89 мин. Пред него на „петицата“ е 26-годишният му сънародник Еванс Киплагат с 13:50.78 мин, а 10-ти е 20-годишният Николас Чепсеба с 14:06.16 мин. На 1500 м тъмнокожите атлети дори не попаднаха във финала, който се затвори на 3:46.51 мин , докато Исак Кипкембой пробяга дистанцията за 3:52.90 мин, а Николас Чепсеба за 3:48.81 мин.

Кенийците Исак Кипкембой, Амос Кибиток, Еванс Киплагат и Николас Чепсеба станаха студенти в Поволжската академия за физическа култура, спорт и туризъм. Министърът на спорта на Татарстан Рафис Бурганов обясни, че една година атлетите ще учат руски език и ще се  адаптират и ако покажат добри резултати, може да се  мисли за включването им в състава на националния отбор на Русия. Самите кенийци заявиха, че биха искали да получат руско гражданство. Предвид показаните резултати на шампионата на Русия, включването им в „Сборная“ обаче изглежда доста мъгливо.

Президентът на Всеросийската федерация по лека атлетика Валентин Балахничев каза , че е решил да покани кенийски атлети, защото през последните години руснаци не можаха да пробият в световния елит, с изключение на олимпийския шампион на 800 м от 2004 г. Юрий Борзаковски.

Самият Борзаковски остро разкритикува практиката да се натурализират африканци, вместо да се развиват собствени атлети, да се откриват нови школи. Според него по-добрият начин е млади талантливи руснаци да тренират на съвместни лагери с кенийци и етиопци.

В момента в много страни, като САЩ, Франция, Испания, Катар, Канада, Дания, Турция и други, стана масова практика да се  натурализират атлети от африканския континент, които да печелят медали и призови класирания от големи първенства за новата си родина.

Share Button