Почина първата бяла врана на тъмнокожата атлетика

На 91-годишна възраст почина Елис Коучман – първата тъмнокожа атлетка, завоювала олимпийски златен медал. Американката Коучман става олимпийска шампионка в Лондон през 1948 година в скока на височина. Тогава тя скача 1.68 м от първи опит, колкото и представителката на домакините Дороти Тейлър, постигнала ги от втори опит. Това е единствената титла за САЩ при жените в леката атлетика на тези игри.

Игрите в Лондон през 1948 г са първите след Втората световна война. Те са известни в историята на олимпизма като „суровите игри“, защото атлетите се състезават при спартански условия. За първи път не е построен нито един нов спортен обект, навсякъде цари разруха, но целта е да се докаже, че олимпийският дух е жив.

Елис Коучман не е най-великата шампионка в историята на олимпийските игри, нито в историята на американската лека атлетика, но нейното постижение е значимо от друга гледна точка. Подобно на легендарния си сънародник Джеси Оуенс, който през 1936 година в Берлин печели четири олимпийски златни медала и разбива на пух и прах теорията за превъзходството на арийската раса, така и Коучман става първата тъмнокожа атлетка, станала олимпийска шампионка. Нейната титла дава мощен тласък в борбата срещу расизма и расовата дискриминация.

Share Button