Иво Балабанов пред списание „Атлетика“

Иво Балабанов спечели бронзов медал на Европейските младежки олимпийски квалификации в Баку, Азербайджан на 2000 м стипълчейз на 1 юни, регистрира призовото пето място на Международната младежка купа по планинско бягане в Арко Ди Тренто, Италия на 29 юни, стана балкански шампион на 3000 м стипълчейз за юноши старша възраст на 6 юли в Серес, Гърция, а преди това завоюва и балканската титла на 2000 м стипълчейз в Сливен на 15 май с нов национален рекорд – 5:45.36.

??????????????????????

Предлагаме ви част от интервюто с таланта от Благоевград, което той даде за последния брой на списание „Атлетика“. Пълната версия на материала за Иво Балабанов може да намерите на страниците на списанието. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Как се запозна с атлетиката?

Започнах да се занимавам със спорт още в първи клас, когато се записах да тренирам в детска група по триатлон през 2004 г. На следващата 2005 г., баща ми ме заведе при сегашния ми треньор Йордан Янев и започнах да ходя на тренировки по лека атлетика, да практикувам и двата спорта. Янев и треньорката ми по триатлон Екатерина Георгиева се разбират добре и често децата в двата спорта участват в различни състезания по атлетика и триатлон.

_JP_5878

Как съчетаваш двата спорта?

Вече съм се отдал изцяло на атлетиката, но понякога за разнообразие участвам и на триатлон или дуатлон. Миналата година за малко да стана балкански шампион на дуатлон за юноши старша възраст в Одрин, Турция. Дисциплината е 5 км бягане, 20 км колоездене и още 3 км бягане. На бягането бях много напред, но на колоезденето спуках гума. Трябваше да сменя колелото и не можах да наваксам. Класирах се четвърти.

_JP_6153

Разкажи нещо за тренировъчния си режим…

Обикновено тренираме по един или два пъти дневно в Благоевград. Никога не съм бил на тренировъчен лагер до тази година. Отидох на Белмекен от 1 до 20 април с националния отбор по планинско бягане. Там беше и групата на Йоло Николов. Тренирахме заедно с Митко Ценов. Треньорът ми Йордан Янев ми направи план и тренирах по него с бегачите на Йоло и националите, който участват в планинските бягания. Аз също бягам на състезания по планинско бягане и това е част от подготовката ми.

DSCF6463

Твоят треньор Йордан Янев е много колоритна личност, осми на олимпийските игри в Москва през 1980 г. в скока на дължина. Как работи той като треньор?

Господин Янев е амбициозен, упорит, строг и напълно отдаден на треньорската работа. Дава ни личен пример, често тренира с нас. Знам, че участва на ветерански състезания с успех. Понякога е като част от групата и често се шегува, но може да бъде и много взискателен. Тренира всички видове дисциплини, работи и с малки деца, и с големи състезатели.

Имаш ли си любими атлети?

Любимият ми български атлет е Ивет Лалова, а от чуждите съм фен на кенийците Езекил Кембой и Дейвид Рудиша. Даже имам плакат на Рудиша от списание „Атлетика” в стаята си.

_JP_0398

Какви са интереси те ти извън спорта?

Обичам моторите. Имам един скутер „Пежо”, който е 100 кубика. Харесвам и автомобили. Любимите ми марки са „Мерцедес” и „Ауди”. Разбира се, често съм в Интернет, но треньорът ни е забранил да прекаляваме с компютрите и даже ни следи във Фейсбук, дали си лягаме навреме 🙂

Разкажи ни за семейството си. Какво мислят те за спортната ти кариера?

Баща ми се занимава със соларни системи, а майка ми е учителка. Подкрепят ме напълно в спорта. По-малкият ми брат Мартин също започна да тренира. Даже спечели медал на турнира „Децата на София” през миналата година. Той също тренира при Янев.

KORICA_93

Share Button