Двама украинци с 2.40 в Лозана

Бондаренко вече има сънародник за компания при скоковете над 2.40! На турнира от Диамантената лига „Атлетисима” в Лозана световният шампион отново спечели скока на височина с 2.40 и атакува световния рекорд с опити на 2.46, но този път той бе в ролята на догонващ, а Андрей Проценко също покори 2.40 и така първите две места бяха заети от украинци.

В състезанието участваха петима с лични рекорди от 2.40 или повече, но един от тях – Алексей Дмитрик (Рус) продължава да има проблеми през сезона на открито и остана 9-ти с 2.20. Изненадващо фаворитите имаха проблеми на 2.29. Тази кота бе премината от раз само от Дерек Друин (Кан) и Ерик Кинард (САЩ), докато Богдан Бондаренко (за него беше начална височина) и Мутаз Есса Баршим го сториха от трети опит, Иван Ухов (Рус) – от втори, а Проценко направи един фаул и реши да отиде на следващата височина.

На 2.32 само той и Кинард успяха в първите си скокове, Друин се справи от втори, а останалите трима пропуснаха. На 2.35 отпадна само американецът, а другите петима преминаха летвата от първи опит. Така първо място разделяха Проценко, Ухов и Друин, а четвъртото – Бондаренко и Баршим. Ексцентричният Богдан реши да пропусне 2.38, Друин направи два фаула и си остави един скок за 2.40, но Проценко, Ухов и Баршим отново покориха височината от първи опит.

Така зрителите видяха 16 скока на 2.40 или повече на петима атлети! Баршим и Друит приключиха на 2.40, Бондаренко излезе начело покорявайки ги от втори опит, а Проценко отново подобри личния си рекорд и стана 16-ият член на ”Клуб 2.40” и 6-ият преминал границата през 2014-а (петима на открито с общо осем постижения). Ухов изненадващо реши да не скача на 2.40, но после направи три фаула на 2.42. Проценко имаше само един опит на 2.42 и се отказа.

Украйна и Русия са единствените нации с повече от един представител в „Клуб над 2.40” – по трима. Първото преминаване на 2.40 бе на Рудолф Поварницин, който през 1985-а представяше СССР, но иначе беше от Украйна и това бе национален рекорд до миналата година. Първият руснак над границата бе Вячеслав Воронин през 2000-ата.

Share Button