Първата ни олимпийска шампионка с поредно признание

Иванка Христова, която първа спечели златен олимпийски медал в леката атлетика за България, получи орден „Стара планина“  първа степен на церемония в Гербовата зала на ул. „Дондуков“ 2 лично от президента на държавата Росен Плевенелиев на 2 юли. 

Държавният глава награди 13 души по случай 100-годишнината от създаването на спортен клуб „Левски“, а сред другите наградени беше и вицешампионката от олимпийски игри в скока на височина Йорданка Благоева, която бе удостоена с „Орден за заслуги“.

398

Иванка Христова става първата олимпийска шампионка на България в „Царицата на спортовете“ през 1976 г. в Монреал, Канада, като преди това участва в три олимпийски игри – Токио 1964 г. – 10-o място, Мексико 1968 г. – 6-o място, Мюнхен 1972 г. – бронзов медал. Тя има и два световни рекорда в богата си кариера – 21.87 и 21.89, като последно постижение е национален рекорд и пето постижение в света за всички времена.

413

Йорданка Благоева е първата българска – световна рекордьорка в леката атлетика и има два олимпийски медала от скока на височина в богата си кариера – сребърен на игрите в Мюнхен през 1972 г. и бронзов от Монреал през 1976 г. В момента Благоева е президент на Българската федерация по аеробика.

Сред другите, състезавали се и работили за един от най-популярните спортни клубове в България, с държавни награди бяха удостоени: футболната легенда Георги Аспарухов (посмъртно), световната и европейска шампионка по борба Станка Златева, баскетболистката Юлия Боянова, многократната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, борецът и треньор на десетки шампиони Симеон Щерев, най-добра ни състезателка по бадминтон в историята на този спорт у нас Петя Неделчева, шампионът по плуване Петър Стойчев, Лазар Лазаров (спортен директор на „Левски“) и Люсиен Велчев (заместник-председател на „Левски“).

Share Button