Павел Павлов отново събира звезди

Турнирът „Павел Павлов“ отново се очертава като най-голямото атлетическо шоу на стадион в България.

Атлети от 10 страни – България, Македония, Гърция, Малта, Сърбия, Турция, Румъния, ОАЕ, Бахрейн  и Катар ще се състезават на националния стадион „Васил Левски“ в осмото издание на турнира, като надпреварите започват от 17:00 часа със скок дължина за мъже.

_T8G1063

На 100 м при мъжете ще се състезават рекордьорът на турнира Самуел Франсис (10.03), който ще се изправи срещу азиатският шампион на 200 и 400 м от 2010 г. – Феми Огуноде. Двамата са родени в Нигерия, но се състезават за Катар. Огуноде е и бронзов медалист от последното световно първенство в зала в Сопот Полша, където спечели отличието с 6.52. Шампионите на България при юношите Виктор Стратиев (старша възраст) и Марио Янев (младша възраст) също са в стартовия лист, както и най-бързия на 60 м за тази зима – Боян Петров (6.79), който е вице-шампион на 100 м на последния национален шампионат при мъжете. В тази дисциплина ще има още представители на Малта, Бахрейн и Сърбия.

На 200 м Франсис и Огуноде ще се срещнат с шампионът на България Петър Кременски плюс спринтьори от ОАЕ, Бахрейн, Малта и Гърция.

SDC18487.JPG

На 400 м юношата от Бахрейн Абас Абубакер, който има личен рекорд 46.42, ще спори за първото място с Красимир Брайков – многократен шампион на страна ни. Брайков ще гони норматив за европейско първенство, а целта е постижение под 46.75. В надбягването ще участва и рекордьорът на Македония – Кристиан Ефремов.

EfremovFB

Състезанието на две обиколки – 800 м ще събере Сава Тодоров и Стоян Владков, които не можаха да разделят националната титла в дисциплината през 2014 г., а на 2000 м ще бяга новият рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов и съотборниците му Йоло Николов и Иван Попов, както и балканският шампион на 1500 м за юноши младша възраст Спасимир Делибашев.

JP_5040-1024x682

На 110 м с препятствия ще видим състезатели от Катар, Гърция и България, а в хоризонталните скокове (скок дължина и троен скок) са записани съответно Даниел Добрев и Живко Петков и няколко чужди атлети със стабилни лични рекорди. Вице-шампионът от балканския шампионат за юноши младша възраст Пламен Петков ще участва и в двата скока.

SDC18527.JPG

Скокът на височина ще предложи двубой между Виктор Нинов и Тихомир Костов, а компания ще им  правят ветеранът Ангел Карарадев и шампионът при юношите Милко Гемеджиев, както и македонският първенец Йованче Янковски.

Рекордьорът ни на гюле Георги Иванов също ще участва на турнира и ще защитава първото си място от миналите години.  

MG_0433

При жените най-големите имена, който са записани в спринта на 100 м са на Кеми Адекоя от Бахрейн (която победи на 400 м с препятствия на турнира от Диамантената лига в Доха, Катар) и шампионката на България Инна Ефтимова, както Карин Околие и Галина Николова.

JP_3219-1024x682

На 400 м Адекоя е в стартовия списък с европейската шампионка в дисциплината от 2006 г. Ваня Стамболова, която е записана и на 800 м заедно с Теодора Коларова, Моника Георгиева, българската рекордьорка на ….. 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова и румънката Ана-Мария Сима.

ADEKOYA 400mh_ASN4796

На троен скок четирите най-добри българки в момента (с лични рекорди над 14 метра) – Димитрова, Бънова, Дачева и Додова ще скачат срещу гъркинята Макри Парашкеви.

На скок височина няколко млади български скачачки ще се срещнат с Мирела Демирева и многократната шампионка на Македония Ирена Темова. 

В програмата има включена дисциплината – гюле за жени.

Предварителните стартови списъци може да намерите на уеб-сайта на турнира: http://www.iampp.net/results2014.html

Share Button