Франция с първи медали, Лавийени с травма

Франция за първи път стигна до медали в историята на първенствата, след като завърши на трето място в Брауншвайг с 295 точки, с две повече от Полша.

Преди щафетата 4х400 м за мъже „Дружина Польска” имаше аванс от точка в спора за бронза, но Рафал Омелко предприе много ранна атака на последен пост и в последните метри изпадна в криза, докато Франция стигна до второто място с отличен финален спринт на Тома Жордие.

Досега „петлите” имаха две четвърти и две пети места в отборните шампионати на континента. Полша пък бе със следните класирания: пето-седмо-шесто-четвърто място. Рено Лавийени взе очакваните 12 точки в овчарския скок, но само защото преодоля 5.62 от първи опит. Това бе началната му височина, а после той допусна три фаула на 5.72 и показа, че има проблем с колянното сухожилие. Александър Грипич (Рус) и Ян Кудличка (Чех) също преодоляха 5.62, но от втори опит и разделиха второто място.

Синди Било потвърди отличната си форма с победа и рекорд на първенствата на 100 м с препятствия – 12.66, пред Надин Хилдебранд (Гер), която подобри личното си постижение с 5 стотни от секундата (12.80 срещу 12.85). Третата победа за Франция в неделя бе също с рекорд на надпреварата – 8:25.50 на Йоан Ковал в стийпълчейза. №1 в света за сезона на 110 м с пр. Паскал Мартино-Лагард обаче остана едва трети с 13.35, след Сергей Шубенков (Рус) с 13.20 и Уилям Шарман (Вбр) с личен рекорд от 13.21.

Share Button