НСА отбеляза годишнината на организираната лека атлетика

Под мотото „90 години организирана лека атлетика в България“, катедра „Лека атлетика“ при НСА „Васил Левски“ направи 20 май специален за студентите и гостите на тържеството, които уважиха поредицата от събития в Академията.

Първо в 9:00 часа бе открита уникална фото-изложба в Централния корпус на Академията. Сбирката от снимки проследява части от историята на леката атлетика в България, както и моменти от работата на катедра „Лека атлетика“ от създаването й до днес.

Втората част, на отбелязването на годишнината, бе в заседателната зала и включваше представяне на доклади за историята на леката атлетика в България. Заседанието, което трая повече от час и половина, бе открито от ректорът на НСА „Васил Левски“ – доц. Пенчо Гешев и проф. Петър Бонов, и бе водено от проф. Йонко Йонов.

Първата лекция бе на доц. Лозан Митев (Катедра „История на физическата култура“), който направи ретроспекция на леката атлетика на територията на България от древността до създаването на първата самостоятелна структура отговаряща за атлетиката през 1924 г. Във втората лекция проф. Стефан Стойков направи преход през годините със статистика и анализ за работата на ръководителите на БФЛА и катедра „Лека атлетика“. В третата част от тази сесия проф. Константин Жалов съобщи данни за успехите на българските атлети на големите атлетически първенства. Антон Бонов от БФЛА, който е и главен редактор на списание „Атлетика“, представи перспективите и предизвикателствата пред световната и българската лека атлетика. 

Заседанието завърши с награждаване на заслужили деятели на атлетиката и катедрата._JP_4338

В заседателната зала присъстваха и легендарни български атлети като първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика Иванка Христова, първата световна рекордьорка Йорданка Благоева, олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова, двукратната вице-шампионка от олимпийски игри Мария Вергова-Петкова и много от треньорите на най-изявените ни атлети през годините.

_JP_4380

След кратка почивка бе представена книгата на проф. Жалов „Световни рекорди и олимпийски медали в хвърлянията“, вече като част от Международната научна конференция на катедра „Лека атлетика“. 

На конференцията бяха представени няколко доклада от докторанти и студенти от НСА, а призът за най-стойностен доклад бе присъден на Владимир Велин. 

_JP_4055

Share Button