Падна 5-минутната бариера в „Бирената миля”

34-годишният канадец Джеймс Нийлсен, двукратен колежански шампион на САЩ на 5000 м, подобри световния рекорд в „Бирената миля” и стана първия в историята под 5 минути с 4:57 в Сан Франциско. За да имаш успех в подобно начинание се изискват специални бегови умения, но и склонност към правене на глупости и липса на какъвто и да е разсъдък. По никакъв начин не искаме да ви стимулираме да пробвате това в къщи или навън, а само да ви покажем докъде може да стигне някой в отчаянието си да привлече внимание, макар и с някоя идиотия.

Дори Ник Симъндс, сребърен медалист на 800 м от последното световно първенство в Москва, не издържа на изкушението и се пробва в „Бирената миля” през 2012-а, но завърши с 5:15. Досега рекордът бе 5:02.5 на Джош Харис. Правилата за признаване на постиженията са много детайлни и любопитни. Правят се четири обиколки на стадион (по 400 м), но преди това има 9-метрова зона (за да се получат 1609 метра, което е точно една миля), в която „лудата глава” трябва да изпие една бира. Това се повтаря и за следващите обиколки, т.е. бира – обиколка, бира-обиколка, бира-обиколка, бира-обиколка и финал. Бирата трябва да бъде изпита преди да започне следващата обиколка, като има изискване да е в кутия или бутилка, но най-малко 355 мл и с поне 5% алкохол.

Нийлсен обяснява подготовката си за рекорда така: „Разучих анатомията на хранопровода и горния сфинктер. Консултирах се с някои от най-големите химически мозъци на планетата за съставките в бирата и обема въглероден двуокис в кутията. Беше ужасно болезнено накрая”.

Share Button