Тайсън Гей доброволно връща $500 000

Тайсън Гей, №2 в световната ранглиста на 100 м с 9.69 и троен световен шампион от Осака-2007, е предприел действия, с които ще върне всички спечелени пари (близо $ 500 000) за участия и от наградни фондове в състезания в периода юли 2012-юни 2013.

Преди година Гей даде три положителни допинг проби – две извън състезателни, третата на първенството на САЩ на 23 юни в Де Мойн, и наскоро бе наказан ретроспективно за една година. (Виж: https://www.atletikabg.com/?p=6887)

Парите ще бъдат върнати на мениджърите на 5 турнира от Диамантената лига, както и на турнира в Кингстън. Марк Уетмор, агентът на Тайсън Гей, вече се е свързал с британската атлетическа асоциация (БАА) за да организира връщането на сумата, която спринтьорът е взел за участие и второто си място на 200 м в Бирмингам на 26 август 2012 г. „Още преди ние да си поискаме парите Уетмор се свърза с нас. Те знаят, че по договор парите трябва да се върнат, ако има допинг провинение. Мога да потвърдя, че превода вече е направен”, заяви Ед Уорнър, председател на БАА. Според запознати Гей е получавал по $80 000 за участие във всеки турнир от Диамантената лига.

Имам много какво да кажа от моя страна. Искам да се извиня, че пазих мълчание, но според правилата на Американската антидопингова агенция още не мога да говоря по случая. Те абсолютно разбират какво е станало и че става дума за грешка. Затова ми позволяват да бягам тази година”, сподели Тайсън Гей по време на състезание за деца в Лафайет (Кентъки). Дъщеря му Тринъти, която е в седми клас, спечели спринта на 100 м с 13.11. Турнирът за втора поредна година носи неговото име, тъй като Тайсън е бил звезда в местния училищен атлетически отбор и е поставил рекорди на щата на същата писта.

Share Button