Президентът на БФЛА води отбора на Европа за Континенталната купа в Маракеш

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и член на Съвета на Европейската атлетика (ЕА) Добромир Карамаринов бе избран за водач на мъжкия отбор на Европа за Континенталната купа в Маракеш (Мароко) на 13-14 септември.

Женският тим на Европа бе поверен на Силвия Барлак (Хол), член на Съвета на ЕА. Високата чест българският ръководител получи по време на Съвета на ЕА във Франкфурт. Това е второ признание за Карамаринов като водач на европейския тим. През 2010-а той бе начело отново на мъжкия тим на Стария континент, който спечели първото място на Континенталната купа в Сплит.marakesh

Участие в Маракеш ще вземат 4 отбора –  на Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия и Океания. Всеки отбор участва с по двама състезатели в дисциплина.

„Не мога да не съм щастлив от това признание. Това е голяма чест не само за мен, а и за българската атлетика. Надявам се в отбора на Европа да има и български състезатели. Селекцията ще бъде извършена само от състезатели, които участват на Европейското първенство на открито в Цюрих, коментира Карамаринов. „Щастлив съм, че по време на Съвета две страни членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации спечелиха домакинствата в изключителна конкуренция”.

По време на заседанието на Съвета на ЕА бе решено Белград да е домакин на eвропейското първенство по лека атлетика в зала през 2017 г. Другите кандидати да приемат шампионата на Стария континент под покрив бяха турският Истанбул и полският Торун. От Сръбската федерация по лека атлетика поясниха, че ще използват шампионата през 2017 г., за да промотират атлетиката като най-популярния спорт в Сърбия.  Състезанието ще се проведе в зала “Комбанк Арена”.  Белград беше домакин на европейското първенство по крос-кънтри през декември миналата година, което пожъна сериозен успех. Съветът на ЕА реши също така първото издание на европейското първенство за младша възраст да се проведе през 2016 г. в Тбилиси (Грузия).  Другият кандидат беше италианския град Риети, който беше домакин на европейкото първенство за старша възраст.  Грузинската делегация впечатли Съвета на ЕА с прекрасна презентация.  Тбилиси организира европейското отборно първенство, 3 лига през тази година, както и европейския младежки олимпийски фестивал през 2015-а.

Share Button