Тайсън Гей може да се върне на пистата на 23 юни!

Антидопинговата агенция на САЩ (АДАСЩ) обяви, че Тайсън Гей е приел 1-годишно наказание за положителна допинг проба и анулиране на всички негови резултати от 15 юли 2012 г. насам. 31-годишният Гей, №2 във вечната световна ранглиста на 100 м и 3-кратен световен шампион от Осака-2007 (100, 200 и 4х100 м), бе уличен в употреба на анаболни стероиди и/или техни метаболити. Миналата пролет той даде 3 позитивни проби – 2 извън състезателни, а третата на шампионата на САЩ, където триумфира с 9.75 на 100 м и 19.74 на 200 м.

Тъй като 3-те теста са били проведени в кратък срок и преди да бъде информиран за първия положителен резултат, по правилата тези нарушения се приемат за едно. Веднага след като научи за първото си провинение Тайсън доброволно се оттегли от отбора на САЩ за световното първенство в Москва и от всякакви състезания. Освен това се съгласи да асистира на АДАСЩ в разследването на обстоятелствата и предостави детайлна информация на препаратите, които е използвал по време на подготовката си и в активния сезон. За съдействието можеше да получи намаляване на наказанието си до 75%. Правилата на Световната антидопингова агенция (УАДА) предвиждат 2-годишно отстраняване при употреба на анаболни стероиди.

Гей е приел наказанието му да започне от 23 юни 2013-а, когато е дал проба на първенството на САЩ в Де Мойн. Той може да се върне на пистата още на 23 юни тази година или след 51 дни. ИААФ и/или УАДА обаче може да оспорят решението на АДАСЩ пред Арбитражния спортен съд в Лозана.

При разследването е установено, че Тайсън е започнал да употребява препарат със забранени субстанции от 15 юли 2012-а и затова всички резултати след тази дата ще бъдат анулирани. Той вече е върнал сребърния си олимпийски медал от щафетата 4х100 м в Лондон.

Share Button