Коя е Цветанка Христова?

След няколко часа стартира най-големият турнир за млади атлети в България, който носи името на една голяма българска атлетка – Цветанка Христова. Припомняме ви коя е тази забележителна атлетика в следващите редове.

Цветанка Христова е една от най-добрите атлетки в 90-годишната история на българската лека атлетика.resized

Родена е на 14 март 1962 г. в Казанлък. С този град е свързан целия живот на прославената хвърлячка. Там започва да тренира лека атлетика още на 10 години при София Пеева. След няколко години я забелязва и оценява един от най-големите специалисти в атлетическите хвърляния – Петър Рахманлиев. Под негово ръководство Цветанка се усъвършенства в дисциплината мятане диск и постига забележителни успехи, а името й става емблематично в света на спорта.

Още през 1979 г. Христова печели първия си медал (бронз) от европейско първенство за девойки.  През 1982 г. тя вече е европейска шампионка за жени в Атина. Безспорно най-големите върхове в кариерата й са олимпийските медали от Сеул 1988 г. (бронз) и Барселона 1992 г. (сребро), както и световната титла през 1991 г. в Токио.DSC_3540

Сред колекцията на българката има още множество престижни класирания и медали. Тя е световна студентска шампионка от 1987 г. в Загреб, втора на същия форум през 1985 г. в Кобе, Япония, сребърна медалистка от европейското първенство в Щутгарт през 1986 г.  През същата година Христова печели веригата Гран-при на диск и е трета в генералното класиране от всички атлети.

Националният рекорд на Цветанка е 73.22 – осмо постижение за всички времена. Христова десетки пъти е печелила държавните шампионати в дисциплината.

След пика на кариерата си тя се отдава на треньорска дейност, а нейни възпитаници са били националния рекордьор на копие Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Енчо Щерев, медалистката от параолимпийските игри в Пекин 2008 – Даниела Тодорова и много други млади хвърлячи. Цветанка също поддържа форма и участва на световното първенство в Атина през 1997 г. и олимпийските игри в същия град през 2004 г.

В ученическите си години Цветанка е пълна отличничка в елитна гимназия в Казанлък, а любимия й предмет е математиката. Висше образование завършва във ВИФ (НСА). През 1999 г. ражда сина си Стефан.

На 13 ноември 2008 г. славната атлетка си отива от този свят само на 46 години покосена от коварна болест – рак на белите дробове.stefan

Ръководството на спортен клуб „Юниверсал”  реши да организира традиционен турнир за деца в памет на легендарната атлетка, с което да припомня името и невероятните постижения на тази забележителна българка.

В периода 2009-2013 се проведоха 5 турнира с името на Цветанка Христова, на които участваха над 1000 млади атлети от България, Сърбия и Гърция.

 

Най-големите успехи на Цветанка Христова:

Европейска шампионка – 1982 г.

Вицешампионка на Европа – 1986 г.

Световна шампионка – 1991 г.

Вицешампионка на олимпийските игри през 1992 г.

Бронзова медалистка на олимпийските игри през 1988 г.

Световна студентска шампионка – 1987 г.

Вицешампионка на Универсиадата през 1985 г.

Share Button