Алергия към цветния прашец спира Гебреселаси

Легендарният бегач на дълги разстояния Хайле Гебреселаси се отказа от участие на маратона в Хамбург на 4 май. Бившият световен рекордьор страда от алергия към цветния прашец и не е тренирал пълноценно в последните две седмици.

Дългогодишният му мениджър Йос Херменс обясни, че Хайле има респираторни затруднения и поради тях не е изпълнил предварителния си план за маратона в Лондон на 13 април. 41-годишният Гебреселаси беше приел ролята на пейсмейкър и трябваше да остане на трасето до 30-ия км, но се отказа около 15-ия.

Равнището на цветния прашец в Британската столица и преди е създавало проблеми за уникалния етиопец. Многократният олимпийски и световен шампион на 5000 и 10 000 м не успя да завърши маратона в Лондон през 2007-а. За надпреварата в Хамбург Гебреселаси имаше за цел да подобри световния рекорд за ветерани – 2:08:46 на Андрес Еспиноса (Мек) от Берлин-2003. Това върхово постижение ще бъде атакувано още този уикенд в друг маратон на германска земя – в Хановер. На най-плоското трасе в страната Еванс Руто (Кен) ще се опита да подобри рекорда на състезанието (2:08:32), а плътно до него трябва да бъде тренировъчния му партньор Франсис Боуен (на 40 години), който през 2013-а записа 2:08:53 при третото си място в Чунчон.   

Share Button