Българският отбор за балканския шампионат по маратон

Трима български атлети ще се състезават от името на България на първенството на АБАФ в класическата дистанция от 42.195 км, което ще се проведе в сръбската столица Белград. Милка Михайлова, Анита Кръстева и Шабан Мустафа ще стартират на в 27-мото издание на традиционния Белградски маратон, в рамките на който ще се излъчат и балканските шампиони.

_V0X6357

IMG_6551Белградският маратон е едно от най-големите спортни събития в Сърбия. Легендарният атлет Карл Люис е бил няколко пъти стартер на състезанието, а тазгодишните дисциплини включват 5 км и полумаратон, както и детски маратон. Тази година се очакват хиляди бегачи от различни страни да се включат в маратона, а сред професионалистите ще бъдат и представители на кенийската школа.

През 1999 г. маратонът на Белград се проведе по време на войната в бивша Югославия. Тогава, 39 маратонци от 7 страни бягаха символично против войната и хванати за ръце, завършиха заедно дистанцията за 3:17:00 ч. Сред тях беше и авторът на списание „Атлетика“ Боян Бойчев. 

 

 

Share Button