Победителят Зерсенай Тадесе е жаден за още титли

Еритреецът е един от най-добрите бегачи за всички времена и ще защитава титлата си на световен шампион по полумаратон в събота.Роден на 8.02.1982 г в Еритрея. Висок е 1.65 м, тежи 54 кг. 

Лични резултати: 3000 м – 7:39.93 мин; 2 мили – 8:19.34 мин; 5000 м – 12:59.27 мин; 10 000 м – 26:37.25 мин; 10 км шосе – 27:24 мин; 15 км  – 41:34 мин; 20 км – 55:21 мин; полумаратон – 58:23 мин (св.р.); маратон – 2:10.41 ч

Най-добри класирания: олимпийски игри – бронзов медал на 10 000 м (Атина-2004); световни първенства – сребърен медал на 10 000 м (Берлин-2009); световни първенства по крос – бронзов медал (отборно – Брюксел-2004), сребърен медал (индивидуално – Сент Етиен-2005), сребърен медал (отборно – Фукуока-2006), златен медал (индивидуално – Момбаса-2007), бронзов медал (индивидуално – Единбург-2008), бронзови медали (индивидуално и отборно – Аман-2009); световни първенства по полумаратон – златен медал (Дебрецен-2006, Удине-2007, Рио де Жанейро-2008, Бирмингам-2009, Каварна-2012), сребърен медал (Нанинг-2010); африкански игри – златен медал на 10 000 м (Алжир-2007).

 

       zesenai   Днес Зерсенай Тадесе е национален герой на Еритрея, млада малка африканска държава с население около 4 млн.души. Роден е в гр.Ади Бана. За разлика от повечето африкански бегачи, които са от бедни семейства и за които бягането е начин за оцеляване, детството на бъдещия шампион е спокойно. Родителите му принадлежат към средната класа и на него не му се налага от рано да се тревожи за хляба си. Като дете мечтае да стане професионален колоездач и започва да тренира колоездене, дори печели няколко състезания. С лека атлетика започва да се занимава до известна степен случайно. Треньорът му решава да го пусне да участва в шосейно бягане за тренировка. Зерсенай обаче печели състезанието и е омагьосан от кралицата на спортовете. Натрупаната от колоезденето издръжливост помага на бъдещия шампион бързо да вдигне нивото си, макар че двата спорта са много различни. Днес в подготвителния период атлетът също понякога се качва на колелото,  за да поддържа обща издръжливост.

 Track

Дебютът

          Първото международно състезание за Тадесе е световното първенство по крос в Дъблин през 2002 г. и е свързано с доста комични моменти. Атлетът закъснява на старта, защото не знае за какво служи пистолетният изстрел и докато другите вече са по дистанцията, той очаква махване с флаг. Освен това шпайковете са му големи и бяга с тях като с плавници. В крайна сметка 30-то място с време 36:37 мин не е никак зле за начинаещ, който е започнал да тренира сериозно едва преди няколко месеца. През същата година е и дебютът му на световно първенство по полумаратон, където завършва малко след 20-то място с 1:03:05 ч. А 2003 г. го вкарва в световния елит. На световното първенство по крос влиза в десетката, а през лятото, на световното първенство става 8-ми на 5000 м с 13:05.57 мин. Малко по-късно през същата година на планетарния шампионат по полумаратон заявява големите си амбиции, като финишира седми с 1:01:26 ч. 

 tadese1

Титли и медали

          През 2004 г. в Атина печели първия медал за Еритрея от олимпийски игри – бронз на 10 000 м. Пред него са само етиопците Кенениса Бекеле и Силеши Сихине. На 5000 м остава 7-ми, но затвърждава името си на атлет от световна класа. На световното първенство по крос през следващата година отново диша във врата на Бекеле и завършва втори. Въпреки силните му резултати и успехи на различни състезания в Европа, на световното първенство през лятото не успява да вземе медал. Но само година по-късно идва и първата световна титла на полумаратон. Тогава състезанието е 20 км, а времето му – 56:01 мин, е второ за всички времена след рекорда на Хайле Гебреселасие. През 2007 г. Тадесе отново е шампион, за да се абонира за титлата и през следващите две години. Но голямата бомба през същата тази година Зерсенай хвърля на световното по крос, когато взима златото, като побеждава не кого да е, а самия Кенениса Бекеле. Интересно е, че проведените медицински изследвания след това състезание показват, че организмът на еритрееца използва по-малко кислород, отколкото който и да е друг елитен атлет. На световното първенство през лятото обаче не успява да вземе медал, след като на 10 000 м води бягането осем километра, но накрая завършва 4-ти.

          Следващата 2008 г. е важна в живота на Зерсенай не само от спортна гледна точка. Той решава да скъса с ергенския живот и се жени за Мерхавит Соломон, популярна журналистка. Сватбата, на която присъстват 2500 души, е излъчвана пряко по телевизията и се превръща в събитие номер едно в родината му. През същата тази година Бекеле си връща за загубата на световното първенство по крос. Тадесе завършва трети, като в последните метри е изпреварен и от кениеца Леонард Комон. През лятото по време на олимпийските игри еритреецът отново не стига до медал и завършва пети. Но месец след Игрите става отново световен шампион на полумаратон, а при завръщането си в родината на летището го посреща лично президентът.

          2009 г ще остане паметна за Зерсенай. Той повтаря нещо, което преди него е успял да направи само Пол Тергат. В рамките на една година успява да вземе медали от три различни световни първенства. Сезонът започва с бронзов медал на крос, през лятото в Берлин става втори на 10 000 м, като Бекеле успява да го изпревари само благодарение на финалния си спринт, а през есента е златният финал с дежурната, четвърта поред титла на полумаратон.

 zersenai tadese

Световен рекорд

          През 2010 г. по време на полумаратона в Лисабон Зерсенай успява да подобри световния рекорд, като се откъсва сам още от 10-ия км и финишира за 58:23 мин. На световното първенство на същата дисциплина обаче се контузва и завършва втори, а кениецът Уилсън Кипроп слага край на неговата хегемония.

          Въпреки че работи много над скоростта си и на различни състезания на писта бяга близо до личните си резултати на 5000 и 10 000 м, по време на световното първенство през 2011 г на „десетката“ отново остава без медал, като завършва четвърти.

          Но през 2012 г. Зерсенай дойде в Каварна в отлична форма, за да спечели безапелационно петата си световна титла на полумаратон, откъсвайки се от останалите още след петия километър. Това затвърди прякора му „мистър полумаратон“, както и че е твърде рано да бъде отписван. Неслучайно след финала той заяви, че ще гони шести златен медал след две години в Копенхаген. Има амбиции и в маратона, където досега няма съществени успехи.IMG_5331

          Негов треньор е испанец, базовата част от подготовката протича в Еритрея заради голямата надморска височина, но когато предстоят състезания в Европа, шампионът живее и тренира в Испания. Характерно за бягането на Тадесе е, че няма силен финален спринт, а разчита на високо темпо по време на по-голямата част от дистанцият и на добра тактическа подготовка. Неговият брат Кидане Тадесе също е добър лекоатлет и участва на олимпийските игри в Пекин.

IMG_5369

 Боян Ив. Бойчев

Share Button