Борис Воденичаров пред списание „Атлетика“

В новия брой на списание „Атлетика“ треньорът Воденичаров разкрива как се работи с един от най-големите таланти в българския спорт. След 16 месеца работа (октомври 2012 г. – февруари 2014 г.) резултатите на тандема Воденичаров – Иванов в световния елит на гюле са красноречиви: 2 финала на световни първенства за мъже  (Москва 2013/Сопот 2014), класиране в призовата осмица на света, преминаване на границата от 21 метра, поправки на националните рекорди на открито и в зала (общо пет корекции), победи над олимпийски и световни шампиони на различни турнири, второ място в генералното класиране на „Диамантената лига” през 2013 г.JP_6847

Първата ми работа с Георги бе да разнообразя методите на тренировка.споделя Воденичаров. Преди това той правеше само лежанка, полуклек, тласкане. Предишният му наставник – Злати Иванов е много добър треньор. Аз съм му благодарен за всичко, което е направил, но Георги може би не изпълняваше всичко, което му е казвал. Аз го държа по-строго. Той вече прави къси отсечки и внедрих в подготовката му цяла нова палитра от упражнения. Абсолютно всички опити в края на тренировката са максимални. Не търся красотата на движенията, а ефективността. Какво означава, че той не тласкал като по учебник. Важното е да тласка далеч. И Майкъл Джонсън бягаше неправилно, но подобри световния рекорд на 200 м.

JP_6955

„Плановете са ни основно насочени към олимпийските игри в Рио и резултат 22 метра. Но не искам това да стане по-рано. Дотогава ще градим постепенно, като участваме на всички важни състезания. Пикът трябва да е през 2016 г. Имам подкрепата на семейството ми. Ива (съпругата на Борис б. а.) понякога снима опитите на Георги, когато я взема с мене на състезания в чужбина и ме търпи да не се прибирам.

JP_8555

Воденичаров е баща на двама сина – Тони (роден 2012 г.) и Димитър (2009 г.).  По-големият Димитър е фен на популярната детска игра „Енгри Бърдс” и баща му носи фанелки с анимации на героя.

Целият материал за Борис Воденичаров може да намерите в новия брой на списание „Атлетика“, които излиза на пазара в началото на април.

Снимки: Илиан Телкеджиев

Share Button