Балканската атлетика взе съдбоносни решения

С революционни промени АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) скочи в бъдещето след извънредния конгрес проведен в София на 13 март.

Извънредният конгрес на АБАФ продължи по малко от 4 часа, но за това време бяха изменени няколко правилници и наредби, бяха приети нови състезания в календара и план за няколко дейности във връзка с развитието на балканската атлетика. ABAF-logo-2011-WB

Представяме ви най-важните решения и моменти от конгреса:

1. България ще приеме няколко балкански шампионата през 2014 г. 

– На 12 април ще се проведе Балканския шампионат по спортно ходене в Балчик. Чудесна презентация за подготовката на това състезание направи Сава Тихолов (Отдел „Връзки с обществеността“ към община Балчик)

– На 15 май Сливен ще приеме балкански шампионат за юноши и девойки младша възраст. Състезанието бе планувано за 5 август в Крушевац, Сърбия, но поради ремонт на тамошния стадион ще се проведе в България.

– На 11 юни Смолян ще домакинства на Първото балканско първенство по планинско бягане за юноши и девойки младша възраст. Директорът на спорта в община Смолян Даниела Керкелова обяви готовността на града за това състезание, както и за провеждане на световно първенство за тази възрастова група през 2015 г.

JP_6669

2. Нови правила в организацията на състезанията

– На балканските шампионати вече ще могат да се състезават по 2 атлети от страна във всяка дисциплина, което ще доведе до по-голямо качество на надпреварите.

– В края на всяко състезание ще се има класиране по медали и класиране по точки по модела на световните и европейските шампионати.

– На балканските шампионати няма да се допуска участие на състезатели извън класирането по модела на световните и европейските прояви.

49

3. Участие и селекция на сборния отбор на Балканите. Нови състезания на Балканите

– Сборен отбор на АБАФ ще бъде поканен отново на Деканейшъна – Мача на гигантите, който се организира от френската атлетическа федерация на 30 август. Директорът на състезанието – Жан Грасия, който е вицепрезидент на Европейската атлетика и президент на френската федерация, съобщи, че в Мача може би ще се включат отборите на Ямайка, Япония, Китай и Бразилия. Селекцията на АБАФ ще се извърши по време на балканския шампионат за мъже и жени в Питещ, Румъния на 26-27 юли.

– Сборен отбор на АБАФ ще участва на двустранна среща по кроскънтри между балканските страни и  отбор от атлетическите федерации на Персийския залив на 21 ноември в Дубай, ОАЕ. Президентът на Асоциацията на атлетическите федерация на страните от Персийския залив Ахмат Ал Камали информира участниците в конгреса, че състезателите в този двубой ще бъдат настанени при супер условия и е осигурен солиден награден фонд. Селекцията на АБАФ за това състезание ще стане по време на балканския кроскънтри в Агри, Турция на 8 ноември, като се класират първите осем мъже и първите осем жени.

– Словенската атлетическа федерация създава специално състезание за страните членки на АБАФ на 20 септември в столицата на Словения – Любляна. Балканските атлети ще мерят сили в осем дисциплини при мъжете и жените, които ще се уточнят по-късно през годината. Състезанието ще се проведе по време на следващия конгрес на АБАФ.

– Българската федерация по лека атлетика и АБАФ канят всички членове на организацията на 31 декември 2014 г. в Правец, където бе Първата балканска атлетическа гала през 2011 г. Идеята е членовете на АБАФ да посрещнат заедно новата 2015 година, както и техни атлети да участват в уникалния традиционен  новогодишен крос в града.

4. Дейности за развитие

– През 2014 г. АБАФ ще организира два семинара за своите членове. Първият семинар ще бъде на тема Анти-допинг и ще проведе между 5-11 май в България, а втория е за измерители на трасета и е плануван за юни или септември в Атина, Гърция.

– Стратегия за развитие на промоция на дейността на АБАФ чрез използване на модерните средства за комуникация – интернет, социални мрежи и т. н.  Темата бе коментирана от Янис Николау (Директор по комуникациите на ИААФ).

Athletics - Award from the European Federation of Athletics Leader in female athletics Anelia Nouneva record holder in Bulgaria 60 m and 200 m, multiple championships medalist in sprint

5. Награждавания

– Президентът на АБАФ Добромир Карамаринов награди с плакет Росица Богоева от КТБ (Корпоративна Търговска Банка). Банката е основен спонсор на органзиацията.

– Вицепрезидентът на ЕА Жан Грасия даде почетна значка и грамота на Анелия Нунева. Легендарната българска спринтьорка бе удостоена с тази чест, като лидер в областта на женската атлетика. Нунева спомогна за реновинарането на стадиона в Русе и възобновяването на детско-юношеския турнир „Младост“.

 

Share Button