Ухов не успя да покори Сопот

След като преодоля 2.42 м., всички очакваха от Иван Ухов /Русия/, че ще спечели безпроблемно златното отличие.

Не бяха малко и тези, които очакваха световен рекорд, и то не без основания. Ухов беше убедителен навсякъде, където стартираше. Във финала на скока на височина петима преминаха границата от 2.30 м. Трима преодоляха 2.34 от първи опит – Ухов, олимпийски шампион през 2012, неговият подгласник в Лондон Ерик Кинард /САЩ/ и сребърният медалист от шампионата на планетата в Москва Мутаз Еса Баршим /Катар/.

Останалите двама – украинецът Андрий Проценко и руснакът Данил Ципалков сгрешиха по веднъж и оставиха следващите си опити за 2.36. Там Баршим беше безпогрешен. За изненада на всички Проценко, който досега имаше 2.33 в кариерата си също се справи от раз с летвата. Кинард сбърка и отиде на 2.38. Ципалков отпадна, а Ухов реши да си спести и тази височина. На 2.38 катарецът продължи да бъде безпогрешен (от 2.20 до 2.38 от първи опит – седем поредни височини). На останалите очевидно им беше много трудно. Все пак, за да не бъдат съвсем разочаровани феновете му Ухов успя, макар и в третия опит.

На 2.40 м. и Баршим, и Ухов сбъркаха по три пъти, макар че и двамата могат да съжаляват за вторите си опити. Така катарецът триумфира със световната титла и постави страната си в списъка на държавите, които имат шампиони от първенства под покрив. Ухов остана със среброто. Бронзът е за изненадата на деня – Андрий Проценко /Украйна/.

Share Button