Суперсъстезание на троен скок

Интригуващ сценарий, изключителни актьори, драматични обрати – това ни предложи надпреварата в тройния скок на световното първенство в зала в Полша. Четирима преминаха границата от 17.20 м.

Началото бе дадено от Мариан Опреа. Румънецът, който е олимпийски вицешампион от преди 10 години, регистрира 17.02  в първия си опит. В следващия опит дойде отговорът на съперниците. Кубинецът Ернесто Реве подобри с 28 см. личния си рекорд и поведе със 17.33, а руснакът с нигерийска кръв Люкман Адамс измести Опреа от втората позиция със 17.21. Ернесто Реве направи фаул в третия си опит и се отказа. Неговият сънародник, световният вицешампион Педро Пабло Пичардо скочи 17.18 при предпоследното си появяване в сектора и измести румънеца от бронзовата позиция. Адамс също регистрира добър опит 17.17.

В последния си скок Пичардо подобри постижението си – 17.24, но беше видимо недоволен, явно очакваше златото. Опреа се опита да се качи на почетната стълбичка, но постижението му беше едва 17.21 м. Така остана последният скок в състезанието – на Люкман Адамс, който беше на трето място. Руснакът даде всичко от себе си и прелетя 17.37 м. – злато с личен рекорд и най-добър резултат в света за сезона. Среброто и бронза останаха за кубинците Реве и Пичардо.

Share Button