САЩ убедително водят в класацията по медали след втория ден

Съединените щати са начело в класацията по отличия след втория ден на световното първенство в зала в Сопот. Американците имат 4 титли – на Раян Уайтинг в тласкането на гюле, Аштън Ийтън на седмобой, Франсина Маккърори – 400 м и Ниа Али – 60 м с препятствия. Тези успехи са гарнирани с 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Русия засега има само две отличия, но и двете златни – на Екатерина Конева на троен скок и Мария Кучина в скока на височина.

Третото място си поделят 4 отбора. Чехия, Нова Зеландия, Великобритания и Швеция имат по 1 златен и 1 бронзов медал. Павел Маслак донесе успех на чехите на 400 м., Ян Кудличка гарнира класацията с третото си място на овчарски скок. Нова Зеландия намира място в подреждането с успехите си на гюле – злато на Валъри Адамс при дамите и бронз на Томас Уолш при мъжете. Победата на Ричард Килти на 60 м. изстреля Великобритания напред. За островитяните медал спечели и Тифани Портър на 60 м с препятствия. Абеба Арегауи с триумфа си на 1500 м. и бронза на Михаел Торнеус в скока на дължина са успехите на Швеция.

С по една титла са 5 държави – Бразилия /Мауро да Силва – скок на дължина/, Джибути /Аянлех Сюлейман – 1500 м./, Гърция /Константинос Филипидис – овчарски скок/, Холандия /Надин Брьорсен – петобой/ и Полша /Камила Личвинко – скок на височина/.

Любопитен факт е, че Германия засега е едва 12-а. Тимът на Бундесрепубликата има в актива си 3 сребърни отличия, но няма злато. Досега медали са спечелили 24 държави.

Днес ще бъдат излъчени още 10 индивидуални шампиони и победителите от щафетите на 4х400 м за мъже и жени. Стартовете започват от 16:00 българско време.

Share Button