Ахуре даде заявка за златото

Най-добрата атлетка на 60 м. в последните два сезона Мюриел Ахуре даде сериозна заявка за златото в полуфиналите на дисциплината в Сопот.

Спринтьорката от Кот д`Ивоар, която води в ранглистата през сезона със 7.03 сек, бе безапелационна в първата серия, като даде време 7.06 сек. На 5 стотни зад нея остана Глория Асумну /Нигерия/, която също се класира по право.

Петкратната световна шампионка на открито Шели-Ан Фрейзър Прайс спечели най-оспорвания полуфинал – третия. Атлетката от Ямайка постигна 7.08 сек. Втора с личен рекорд – 7.09 е британката Ейша Филипс. Във втория полуфинал победителка стана германката Верена Зайлер със 7.12 сек. Американката Тиана Бартолета също намери място по право на полуфиналите след 7.14. Националният рекорд на Тринидад и Тобаго не беше достатъчен на Мишел-Ли Ай да се класира по право. Тя завърши трета в третия полуфинал със 7.10 сек. и бе една от двете атлетки, които намеряха място в осмицата по време.

За второто място се разрази истинска битка. Защитаващата титлата си Вероника Кембъл-Браун /Ямайка/, която само преди няколко дни беше оправдана от Спортния арбитражен съд и получи правото да стартира в Сопот, завърши трета във втория полуфинал със 7,17. Същият резултат в третата серия даде и Тахеша Хериган-Скот /Британски Вирджински о-ви/. В крайна сметка хилядните дадоха предимство на Кембъл-Браун и тя ще защитава титлата си и на финала.

Едва ли обаче атлетката от Ямайка ще успее да се пребори с тежката конкуренция на сънародничката си Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Мюриел Ахуре. Коя от осемте претендентки ще спечели титлата „Кралица на спринта” ще разберем в 19.05.

Share Button