15 години по-късно отново злато за Гърция

След като постави световен рекорд Рено Лавийени се контузи и остави борбата за титлата в Сопот на останалите си съперници. Но едва ли са толкова много тези, които са очаквали Контстантинос Филипидис да се окичи със златото. Гъркът, който бележи постоянен прогрес в последните няколко сезона беше част от голямата група претенденти, които скочиха около 5.75 м. през сезона. В отсъствието на Лавийени за фаворит беше сочен германецът Малте Мьор, който преодоля 5.90 м. Всичко се реши на 5.80. Преди това отпаднаха световният шампион от Дегу 2011 Павел Войциеховски /Полша/, последен 12-и едва с 5.40, и третият в ранглистата през сезона с 5.83 Люк Кътс /Великобритания/, преодолял едва 5.55.

На 5.80 Филипидис, който нямаше грешка от началната височина 5.40 скочи от първи опит и това в крайна сметка се оказа решаващо за успеха. Мьор се справи с летвата от втори опит, а чехът Ян Кудличка хвана последния влак в третия си опит. Тримата направиха общо 9 неуспешни опита на 5.85 м. и така класирането остана според резултатите от предишната височина.

Титлата на Филипидис е четвърта за Гърция на световни шампионати в зала. В Париж през 1997 г. Хараламбос Пападиас триумфира на 60 м., а Екатерини Кофа на 200 м. Две години по-късно Екатерини Тану бе безапелационна в дамския къс спринт.

Share Button