Брьорсен накара Холандия да си спомни за атлетиката

След невероятния успех на кънкьорите на Холандия на Зимните олимпийски игри в Сочи, една 23-годишна блондинка накара сънародниците си да отправят поглед към Царицата на спортовете. Надин Брьорсен донесе първа победа на „лалетата” от 25 години насам на световни шампионати под покрив. Холандката надмина себе си, за да триумфира с титлата в петобоя.

Брьорсен, която имаше постижение от 2:16.68 мин. в бягането на 800 м. съзнаваше много добре, че не е по силите й да се бори за първите места в надпреварата на 4 обиколки и тръгна последна. Тя обаче изпълни целта си – да не изпуска от очи другата голяма претендентка за златото – канадката Браян Тайсън-Ийтън. Съпругата на Аштън Ийтън се опита да направи чудо, подобри личния си рекорд, но резултатът от 2:10.07 мин. не беше достатъчен за титла. Брьорсен се класира едва шеста с 2:14.97 – също най-добро постижение за нея. 71 точки, които канадката навакса не успяха да стопят сериозният аванс, който холандката имаше. Така след изключително представяне на Брьорсен в скока на височина (1.93 – национален рекорд на Холандия) и стабилни постижения в останалите четири дисциплини тя триумфира с първия си медал от голям шампионат.

Точковото измерение на златото в петобоя е 4830 – най-добър резултат в света за сезона. Втора с национален рекорд на Канада е Ийтън – 4768 т. Бронзът отиде в Украйна – спечели го Алина Фьодорова – 4724 т. Въпреки опита си да завоюва отличие победителката в надпреварата на 800 м. с 2:09.80 Шарън Дей-Монроу (САЩ) остана само на 6 точки от бронза.

Share Button