Чиа – храната, която ти помага да бягаш по-бързо

Ще ви запознаем с чиа – храната, която ти помага да бягаш по-бързо. В продължение на столетия народите от Южна Америка са използвали в своето меню проста, но много полезна и питателна храна. Царевица, фасул, чушки, картофи, амарант, киноа, чиа. И докато някои от тези култури са били привнесени в Европа, то други дълго време остават непознати за нас.

barefoot-running1

          Допингът на тараумара

          Защо избрах нея? Сигурно сте чували за тараумара? Ако не сте, това е индианско племе, което с право може да бъде наречено бягащите хора. Наричат се още рарамури, което в превод от техния език означава именно „бягащи хора“. За тях бягането е толкова естествено, колкото и дишането. Просто начин на живот. Смята се, че те са най-здравата популация на земята. Живеят на дъното на Медния каньон в планината Сиера Мадре, северно Мексико. Практически те не боледуват от никоя от познатите болести, които са бич за съвременността ни, като рак, инсулт, инфаркт, диабет и др. Но това, което впечатлява, е тяхната физическа издръжливост, която запазват до дълбока старост.Tarahumaras1

Те са способни да бягат с километри по цели денонощия. Всеки обикновен тараумара без специална подготовка може да пробяга 160 – 200 километра по скалистите стръмни планински пътеки. За тях е нещо обикновено, защото го правят от малки, поколения наред. Често си организират подобни състезания. Бягат и мъже, и жени. Традиция е да ловуват, като преследват животното, докато то не падне от умора. Основната храна, която те консумират, е именно чиа. Една – две чаени лъжички и умората е преодоляна. Една – две лъжички преди старт и летиш. Това си е допинг, само че натурален и безвреден. Дори много, много полезен. Но за това – малко по-късно.

 runners-high-could-be-evolutionary-advantage_53039_600x450

          Историята на чиа

          Но не само за тараумара чиа е основен хранителен продукт. Семената на вълшебното растение са се използвали от почти всички могъщи индиански племена в Южна Америка – маи, ацтеки, инки. В разцвета на техните цивилизации чиа е не само храна, но и част от религиозните ритуали. Със семенцата дори са се плащали данъци, а покорените от ацтеките племена трябвало да доставят 15 тона годишно. В своите походи воините ацтеки задължително са носели кесийка с чиа – основна храна по време на 24-часови преходи. За индианците растението винаги е било символ на живота.

          След завладяването на Южна Америка посевите с чиа са били почти изцяло унищожени от испанците и са съхранени само в някои труднодостъпни планински райони. Точно където живеят тараумара.

          През 90-те години на миналия век, след анализи на учените за полезните му свойства, растението отново е култивирано и бързо набира популярност. В наши дни в САЩ и Западна Европа сме свидетели на истинска „чиамания“ от страна на почитателите на спорта и здравословния начин на живот.

 Chia-Seeds1

          Какво представлява

          Чиа твърде много прилича на градинския чай. Високо метър – метър и половина тревисто растение. Цъфти с бели до виолетови цветове. Семената, които се използват като храна, са малки и твърди, на цвят – бели, сиви, кафяви или черни. Обвивката им е много здрава и ги защитава от горещия и сух климат. 

          Свойствата на растението удивляват съвременните учени, но още преди повече от 4000 години, без задълбочени изследвания, хората са ги познавали и използвали.

 

          Какво ни дава

          Семената от чиа съдържат много белтъчини и аминокиселини – около 20 % от теглото. Те са лесноусвояеми и са чудесен вариант за възстановяване на уморените след тренировка мускули. По съдържание на мазнини чиата заема първо място, като те са между 32  и 39 %. При това говорим за полиненаситени мастни киселини от типа на Омега-3, които са повече от който и да е друг природен източник, включително класиката в жанра – сьомга и ленено семе. Киселините в чиата са много устойчиви и не се окисляват при съхранение дори при обикновени условия. А, както знаете, омега-3 се борят с лошия холестерол. Вълшебните семенца са богати на антиокиданти, които възстановяват клетките и ги почистват от свободните радикали. Затова семената се препоръчват като част от диета при различни заболявания на сърдечно – съдовата система, артрит, рак. Въглехидратите в чиа са около 38 – 40 %. Усвояват се лесно и постепенно и са истински склад с гориво. Тараумара задължително хапват чиа преди физическо натоварване. Тя е богата и на минерали. Има много калций, при това в пъти повече от млякото, който е важен както за децата и подрастващите, така и за спортистите. Има и големи количества фосфор, цинк, магнезий, желязо, витамините А, В1, В2, В3. Истинска съкровищница за спортиста!

          Интересно е, че 100 гр чиа съответства на 545 мл мляко по съдържание на калций, 294 гр овесени ядки по съдържание на фибри, 900 гр портокали като източник на антиоксиданти, 178 гр банани по съдържание на калий, 992 гр сьомга по съдържание на омега-3 мастни киселини, 216 гр орехи по съдържание на магнезий, 400 гр спанак като източник на желязо.

          Едно от най-важните свойства на чиата е, че единствена от всички растения тя може да абсорбира огромно количество вода – 12 пъти повече от собственото тегло. Тази способност да всмуква и задържа вода помага да се поддържа високо ниво в организма за по-дълъг период от време и спортистът да се предпази от обезводняване. По този начин електролитите постъпват равномерно през клетъчната мембрана, което е съществено за нормалното функциониране на клетките.

          Ако накиснем една чаена лъжичка чиа в чаша с вода, след 30 – 40 минути тя се превръща в  маса, която прилича на гел или желе. Именно това е ефектът на насищане с вода. След като тази маса попадне в стомаха, тя създава физическа бариера между храносмилателните ензими и въглехидратите, което забавя превръщането на последните в захари. Това означава по-ниско ниво на захар в кръвта за по-продължително време, тоест избягват се резките скокове. Важно е за диабетиците, но и за бегачите на дълги разстояния, защото по този начин горивото в мускулите постъпва равномерно.

          Уникалните свойства на чиата я правят незаменим помощник на спортистите. Благодарение на нея се намалява времето за възстановяване, подобрява се работата на костно – мускулната система, повишава се нивото на физическите възможности.

Специалистите е препоръчват като храна за бременни и за възстановяване на майката след раждане.

          Едно от най-важните неща е, че чиата е изключително чист продукт. Няма токсични съставки. Отглежда се високо в планините, в чисти райони и не се подлага на химическа обработка. Освен това семената могат да се съхраняват при нормални условия дълги години, без да губят нищо от свойствата си.

          Добра новина и за тези, които имат проблеми с килограмите. Оказва се, че с чиа се отслабва! Тя има свойството да засилва обменните процеси, да подпомага по-бързото изгаряне на мазнините. Тъй като има нисък гликемичен индекс, намалява апетита.

Benefits-of-Chia-Seeds

          Как се приготвя

          Има безброй рецепти. Чиата може да бъде добавяна практически към всички ястия, тъй като няма никакъв вкус. Не е добре да се подлага на топлинна обработка, тъй като се губят свойствата й. Тараумара правят следното: накисват една супена лъжица чиа в малко вода за половин час, добавят сок от един лимон и захар на вкус. Разреждат с една чаша вода. Получава се чудесна енергийна напитка. Захарта може да бъде заменена с мед. Останалите рецепти дават пълна свобода на въображението – и сладки, и солени. Аз също от известно време използвам чиа. Пия я като напитка по посочената по-горе рецепта. Включвам я и в шейкове, мюсли, салати – плодови и зеленчукови, смесвам я с кисело мляко.

          Откъде да си я намерим

          Има я в специализираните диетични магазини. Цената й е около 5 лева за 100 гр. Изглежда скъпо, но ако сметнете по една – две лъжици на ден, не е чак толкова много (колко пари пръскаме за глупости!). Дали е качествена? Предполагам, защото, както вече споменах, тя е изключително чиста култура. Не се подлага на генно модифициране.

          Защо именно чиа

          Нека да обобщим – има поне шест причини спортистите да консумираме семена от чиа всеки ден. Първо, богати са на антиоксиданти, които предпазват и обновяват клетките. Второ, източник са на витамини, минерали и други необходими за спортиста вещества, а това означава добро възстановяване. Трето, имат огромни количества омега-3 мастни киселини, които са важни за сърцето и работата на сърдечно – съдовата система. Четвърто, осигуряват вода на организма. Пето, помагат да се нормализира нивото на захар в кръвта и енергията да постъпва по-равномерно. Шесто, регулират теглото.

          Чиа е дар от природата, завещан ни от древните цивилизации, който можем да използваме мъдро в полза на здравето и спортните постижения. Изхождайки от опита на племето тараумара – най-великите бегачи на дълги и свръхдълги разстояния в света, това е една от най-ценните храни за спортистите, която може да ти помогне да постигнеш нещо голямо в спорта. Безценен източник на полезни вещества, който да накара организмът ни да работи на пълни обороти, без да рискуваме здравето си. Нещо като полезен допинг.

          Трудно е да бъдем тараумара. Невъзможно. Живеем в общество, където всичко е пълно с консерванти, оцветители, подобрители, ароматизатори и всякаква химия, която уврежда организма ни. Но може би тези полезни малки семенца са начинът да се почувстваме по-силни и по-уверени в себе си, когато тренираме или се състезаваме, а и по-спокойни за своето здраве.

 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Статията е публикувана в сп. „Атлетика“ бр. 6/2013 г.

Share Button