Млякото – това природно чудо

Полезно ли е млякото, какво ни дава, как и колко да консумираме – на тези въпроси ще се опитаме да дадем отговор в следващите редове. Статията е публикувана в новия брой 91 на списание „Атлетика“, който вече може да намерите на пазара.

milk-runnerОтминаха коледните и новогодишните празници. Всички знаят традицията да се оставя мляко и бисквитки в нощта на Рождество, за да може дядо Коледа да си хапне, когато носи подаръците. Признайте си, че и вие тайно оставихте една чаша, като си пожелахте като подарък някой и друг медал от състезание или поне лично постижение през годината! Но е сигурно, че добрият старец е все така енергичен и силен и успява да раздаде подаръците си, защото пие редовно мляко.

          След това празнично въведение в темата да погледнем по-сериозно на нея. Дежурната реплика на всички родители към децата е: „Изпий си млякото, че да пораснеш!“ До неотдавна всички лекари бяха единодушни, че млякото трябва да бъде основна част от здравословното хранене не само на децата, но и въобще на хората, независимо на каква възраст са. Днес обаче има и други виждания по въпроса.

Млякото и неговата хилядолетна история

 Природата е създала млякото с основна цел да се изхрани подрастващото потомство при бозайниците. За определен период от развитието на новороденото то е единствената му храна. Човечеството започва да използва животинското мляко като храна преди около 6000 хиляди години, като най-рано това е станало по земите на днешна Турция. В продължение на дълъг период от време организмът на човек се е усъвършенствал, за да може да развие поносимост към лактозата, съдържаща се в млякото. Доста по-късно млякото започва да се преработва в редица млечни продукти, които стават основна част от трапезата на всички народи по света. Като храна се използва кравето, овчето, козето, биволското, кобилешкото, камилското мляко – всичко зависи от културните традиции. 

          Едно от най-важните изобретения, свързани с прясното мляко, е откриването на пастьоризацията в средата на XIX век. При обработката по такъв начин се унищожават вредните бактерии и се съхраняват полезните вещества.

 milk

          Какво ни дава млякото?

          Млякото е важен източник на хранителни вещества и витамини. Белтъчините (казеин)  в него сравнително лесно се усвояват от организма. Мазнините са богати на витамините А, Е и D и също се усвояват почти на 100 %. Въглехидратите са лактоза, глюкоза и галактоза. Лактозата е не само източник на енергия, но също така потиска гнилостните процеси в червата и за развитието на полезната микрофлора. Важни за организма са съдържащите се ензими и минерали. Млякото е богато на калций и фосфор, които спомагат за формирането на костната тъкан, за възстановяването на кръвта и лимфата, за действието на мозъка. Има също така калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, желязо и др. За част от витамините вече стана дума, дори някои учени смятат, че един литър мляко на ден е достатъчен, за да осигури всички необходими на човека витамини.

          Според американски специалисти по спортно хранене, най-добрият вариант за възстановяване след тренировка е чаша прясно мляко с какао и захар, която трябва да бъде изпита в първия половин час след края на заниманието. Тя напълно замества популярните въглехидратни напитки и протеинови шейкове.

          Преди 30-ина години млякото е било една от основните храни за всички, занимаващи се със силови спортове, включително дисциплини от леката атлетика, свързани с хвърляния. Консумацията на литри от него дневно е давала необходимите белтъчини за изграждане на мускулатурата. С навлизането на хранителните добавки натуралните продукти останаха като че ли на заден план, но дали химията е по-качествен и добър вариант от тях?

 

          Против млякото

          Има някои теории, според които единствено децата трябва да употребяват прясно мляко. Причината е, че с напредването на възрастта организмът на човек престава да синтезира ензима, отговарящ за разграждането на млечната захар. Това все още е твърде спорен момент.  Безспорно е обаче, че има хора, които развиват непоносимост към млякото. Типичен случай е световната рекордьорка в маратона Пола Радклиф, която не може да пие мляко и го заменя със соево. Може би най-правилна е позицията, че всичко е индивидуално. Някои хора и до дълбока старост могат да усвояват пълноценно млякото, а при други тези възможности намаляват. 

          Друг въпрос е за съдържащите се в млякото минерали. Редица учени са на мнение, че една чаша прясно изцеден плодов сок дава повече и по-лесно усвоим калций, съдържанието на който в бялата напитка се смята за класика. 

          Спорен е и въпросът с маслеността на млякото. Повечето диетолози съветват спортистите да използват нискомаслено мляко, за да не трупаме излишни мазнини. Други обаче смятат, че при процедурата на обезмасляване продуктът губи доста от качествата си. Затова, ако пием мляко, да използваме пълномаслено.

          Има специалисти, които отричат млякото, особено когато страдаме от настинки и вирусни инфекции. Смята се, че то активизира натрупването на слуз върху лигавиците. Последните изследвания показват, че това не е така и няма никакви логични причини да се отказваме тази естествена напитка. Напротив. Млякото засилва имунитета и изчиства организма от натрупаните отрови, като по този начин помага да се справим с вирусите. Противниците на млякото обаче продължават да смятат, че хората  са манипулирани от млекопреработвателните компании.

          Проблем е и качеството на млякото. Всички знаем, че кравите се отглеждат с хормони и антибиотици. За каква полза за здравето тогава говорим? А и рискувате допинг наказание, без дори да сте използвали съзнателно забранени субстанции. Освен това повечето млека в супермаркетите преминават през различна преработка, в някои се добавя сухо мляко, в други – растителни мазнини, консерванти. Нали се сещате, че няма как прясно мляко да трае по седмица и повече. Проблемът с качеството на млечните продукти е много сериозен и ние уверено вървим по стъпките на САЩ, където натъпканите с хормони и антибиотици мляко и месо са сред основните причинители на затлъстяване и редица болести. Затова най-добре е да си намерите доставчик на натурално прясно издоено мляко от някое близко село.

 

          Млечно – киселите продукти

          И ако има спорове за ползата от прясното мляко, то за млечно – киселите продукти почти няма. Факт е, че те са биологически ценни продукти, от които не трябва да се лишаваме. Тези продукти имат диетични и лечебни качества. Става въпрос за българското кисело мляко, известно на Запад като йогурт, и за кефира.

 _

          Българското кисело мляко

          Киселото мляко е продукт, възникнал на територията на балканските страни. Някои изследователи смятат, че са го докарали прабългарите, които са пиели ферментирала млечна напитка, наречена „кумис“. Други считат, че в основата са траките и като доказателство дават етимологията на думата „йогурт“ – „йог“ е гъсто, „урт“ е мляко.

          Киселото мляко се получава при ферментацията на прясното мляко под влиянието на два основни микроорганизма – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Тези микроорганизми се намират в симбиозна връзка и ако единият липсва, няма как да се закваси и млякото. Доказано е, че киселото мляко има много по-голяма биологическа стойност в сравнение с прясното. Учените посочват, че редовната му консумация забавя процеса на стареене на клетките. Те обръщат внимание на уникалните му антитуморни и противовъзпалителни свойства. Редовната консумация намалява холестерола, подобрява микрофлората в червата и имунитета. Помага при диарии и други заболявания на стомашно – чревния тракт. Да не забравяме, че е чудесен източник на протеини и е незаменимо средство за възстановяване при спортистите. Учените правят връзка между консумацията на кисело мляко и броя на дълголетниците в България. За съжаление, през последните години техният брой намалява, както намалява и консумацията на традиционния за нашата трапеза продукт. Дали заради липса на финансови средства, дали заради модното прехласване по чуждите продукти, но ядем почти два пъти по-малко кисело мляко, отколкото през 80-те години на миналия век. Наблюденията ми показват, че повечето млади хора предпочитат сладникавите десертни млекца, натъпкани с различни овкусители и подобрители, вместо традиционното наше кисело мляко.

          А българското кисело мляко е наистина уникален продукт. Изследователският център „Ел Би Булгарикум“ е държавната фирма, която е упълномощена да произвежда и изнася ноу-хау за производство на кисело мляко. Тя притежава сбирка от над 700 щама, които гарантират различен аромат и гъстота на млякото. Според специалистите в бранша и въведения държавен стандарт, истинското кисело мляко се произвежда само и единствено от прясно мляко и закваска. Всякакви други добавки, като сухо мляко, нишесте, консерванти и т.н. влошават неговото качество и свойства. Любопитно е, че поставени при други географски условия, щамовете постепенно мутират.

 

          Руският кефир

          Кефирът се получава от кефирна къба. Смята се, че произходът й е от Тибет, затова е известна и като тибетска гъба. Тя има зърниста структура и е бяла на цвят. Размножава се лесно. Храни се с въглехидратите, съдържащи се в млякото, което превръща в напитка, известна като кефир.

          В една чаша кефир има 15 гр. белтъчини. Това го прави идеално средство за възстановяване след тренировка. Но не веднага. Нали знаете схемата: първо въглехидрати, после белтъчини. Друг вариант е да го подсладите с мед или захар. Вкусът му напомня киселото мляко, но е малко по-кисел.

          Една чаша кефир преди сън подпомага храносмилането, като изхвърля токсините и нормализира обмяната  на веществата. Добре е да се пие, когато приемаме лекарства. Според индийските йоги напитката има едва ли не чудодейни свойства: подпомага организма в борбата му срещу ракови образувания, лекува алергии, заболявания на черния дроб, стомаха, белите дробове, бъбреците, препоръчва се и при диабет. Кефирът намалява телесното тегло и повишава половата активност, подобрява тонуса и вътрешните резерви на организма. Това го прави добър помощник при храненето на спортистите. Оптималният вариант е една чаша 30 минути вечер преди лягане.

 milk2

          Да пием мляко или да не пием

          Знам, че веганите (строги вегетарианци) ще отговорят отрицателно на този въпрос. Може би и някои други, които следят новите „революционни“ теории в храненето. Аз обаче ще се доверя на дългогодишния опит на нашите прародители. В болшинството си те не са живеели богато, но в продължение на векове са използвали млякото и млечните продукти като основна храна. И може би това ги е спасявало. Природното чудо, наречено мляко. Затова моят съвет е да не пренебрегваме тази толкова естествена и натурална храна. Аз лично си купувам мляко от проверен доставчик, подквасвам си домашно кисело мляко, приготвям си кефир. Не отнема много време, но съм сигурен в това, което консумирам. И знам, че също като дядо Коледа, няма да откажа чашата топло мляко с какао.

 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button