Нов рекорд за Лавиени – прелетя над 6.04 м

Рено Лавиени написа нова страница в историята на френския овчарски скок. Най-добрият състезател в дисциплината в последните години подобри националния рекорд на страната си в зала.

Скачачът постигна победа на турнира в Руен след като преодоля 6.04 метра, подобрявайки собственото си върхово постижение. До момента Лавиени имаше три победи в досегашните си три турнира през зимата и се очакваше да няма проблем и в тази надпревара.

Сериозен отпор на французина обаче оказа Люк Кътс, който в течение на състезанието оглави класирането с 5,83 м – нов рекорд на Великобритания. При това положение на Лавиени му трябваше по-висока летва и то от първи опит, за да грабне победата. И така, изправен до стената, той първо се събра за 5,89, а след това преодоля и 6,04 метра, за да триумфира с победа, най-добър резултат в света за сезона и рекорд на Франция.

Лавиени опита и на 6,16 метра в търсене на световен рекорд, но не успя да направи успешен опит. И все пак, след 6,04 м, само Сергей Бубка и Стив Хукър остават хората, преодолявало по-голяма височина на закрито от Лавиени. Това е и петият път, в който французинът минава над 6 м.

Share Button