Смолян приема Световна купа по планинско бягане

Поредно признание за отличен организатор получи Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Смолян бе избран за домакин на 10-ото издание на Световната купа по планинско бягане, което ще се проведе през юни 2015-а година.


Българският град бе утвърден за домакин на заседанието на Съвета на Световната асоциация за планинско бягане в Монако. Там страната ни беше представена от Галя Пухалева, която е и член на Съвета.

Състезанието в Смолян ще бъде за юноши и девойки младша възраст (под 18 години). Очаква се вариантът му да бъде изкачване и спускане, а трасето ще е с дължина 3 км за девойките и 5 за юношите.
mitko tsenov teteven 2009

Смолян обаче може да се превърне в първия домакин на световно първенство за тази възраст след като на Конгреса през септември ще се гласува смяна на наименованието на турнира. Тогава страната ни ще внесе и кандидатурата си за домакин на световното първенство по планинско бягане за мъже и жени през 2016 г.

„Убеден съм, че през септември Съвета на Световната асоциация ще приеме промяната на статута на това първенство и Смолян ще бъде домакин на първото световно първенство за тази възраст,“ коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, който е и председател на Европейската комисия по планинско бягане. „През последните години България организира две Балканиади и две европейски първенства по планинско бягане, а сега ни остава само да вземем и световно първенство за мъже и жени.“

BGLive teteven 2009

 

Share Button