Това са новите звезди на Балканите

Освен Бекрич и Шпанович, още няколко имена направиха впечатление през годината. Вижте накратко изгряващите звезди на Балканите и АБАФ за 2013-а! Подробна информация четете в новия брой на списание „Атлетика“.

Matija Greguric

МАТИЙЯ ГРЕГУРИЧ – СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА ЧУК ЗА КАДЕТИ

          На световното първенство за кадети (под 18 години) в Донецк фаворитите за медалите в хвърлянето на чук бяха достатъчно – Жоакин Гомес (Арж) 81.88, Мат Дени (Авл) 81.44, беларусите Роман Желудков (77.08) и Павел Поляков (76.43), унгарецът Бенче Халас (78.04), чилиецът Хумберто Мансила (77.86), катарецът Ахмед Ел Сейфи (77.76). Чак на осмо място в ранглистата бе хърватинът Матийя Грегурич. С неговите 77.03 м той като че ли нямаше дори и малък шанс срещу изброените юнаци.  В последния опит на състезанието Матийя Грегурич изпраща уреда на 79.38 м  и изненадващо грабва златния медал…

МЕСУД ПЕЗЕР (Босна и Херцеговина)

pezer2

Босна и Херцеговина имат своя първи златен медал от голямо състезание в леката атлетика. Спечели го 19-годишният Месуд Пезер в тласкането на гюлле. Това се случи в Риети на 22-ото европейско първенство за юноши старша възраст.

ЕМЕЛ ДЕРЕЛИ (Турция)световна шампионка за кадетки (под 18 години) и европейска шампионка за девойки старша възраст (под 20 години)

dereli

 

          Една от стопроцентовите фаворитки за златния медал на СП за кадетки в Донецк безспорно бе туркинята Емел Дерели. Тя пристигна в украинския град със солидна зестра и не съществуваше дори теоретична възможност някой да й отнеме титлата. Как се стигна до това смазващо превъзходство?…..

ФЛОРЕНТИНА МАРИНКУ (Рум)

          Едно стройно и симпатично девойче от западнотрансилванския град Дева в Румъния успя да грабне и двата златни медала в хоризонталните скокове на СП за кадетки в Донецк. Флорентина Маринку обаче не бе първата, която сторва подобен подвиг на световен шампионат за кадетки. Друга една румънка – Кристине Шпътару – бе постигнала такъв дубъл десет години по-рано – през 2003 г. в Шербрук (Канада). Сега в Донецк Маринку подсказа, че северната ни съседка продължава да открива таланти и дарования в женските скокове и традицията ще има продължение….

ABAF2013

Share Button