В новия брой на списание „Атлетика“ ще откриете…

Здравейте приятели,

В края на всяка година се правят различни класации. В голямото семейство на атлетиката вече за известни най-добрите атлети в Европа и света. Списание „Атлетика” проведе своята традиционна анкета за атлет на България, която бе спечелена от Георги Иванов, а негова подгласничка стана Ивет Лалова. Двамата бяха заедно на върха на анкетата ни през 2004 г., а по-късно кариерите им продължиха с различни успехи и провали. Пълното класиране от анкетата, както и резултатите на най-добрите десет български атлети, може да видите в следващите страници.

Подготвили сме ви срещи и с най-заслужилите атлети на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации), както и с топ атлетите на Европа и света за 2013 г. Юсейн Болт за пети път е определен за атлет на планетата, а сънародничката му Шели-Ан Фрейзър-Прайс също е на върха, което прави ямайския триумф пълен през тази година. В Европа източноевропейци изкачиха върха на класациите – чешката хърделистка Зузана Хейнова и украинският скачач на високо Богдан Бондаренко са атлетите на континента. Бондаренко бе тема на предишния ни брой, а всичко интересно около Хейнова може да намерите в настоящия.

От различните награждавания се прехвърляме към единствения световен рекорд, поставен през годината. В подготовката си за рекордното бягане Уилсън Кипсанг взима 40 свои сънародници за спаринг партньори и дава 5700 долара за един три седмичен лагер в родната Кения. Резултатът в Берлин е впечатляващ – 2:03:23 часа на класическата дистанция. Подробностите за подготовката му и големите есенни маратони, където участваха няколко стотици хиляди бегачи, ще намерите след като прелистите няколко страници.

Българската алтернатива на африканските бегачи е групата на Йоло Николов, която постигна забележителни успехи за нашите стандарти в бяганията на средни и дълги разстояния през годината. Затова сме отделили специално място в списанието на постиженията им през 2013 г.

Обзорът на програмата на ИААФ „Детска атлетика”, която набира скорост в различни български градове, ни показва, че атлетиката е може да бъде забавна и да се практикува от по-малките фенове на любимия ни спорт.

Няколко от най-изявените ни треньори и атлети навършиха кръгли годишнини, а ние използваме случая да припомним за техните постижения.

Разбира се не сме забравили и рубриката ни за здравословното хранене, където сме избрали темата за малко познатата, но много полезна чия, на чиито семена се приписват многобройни лечебни и профилактични свойства.

Очаквайте новия 90-и брой на списание „Атлетика“ в средата на декември!


„Атлетика“

Share Button