Доха 2010 :: Обзор и българското участие

Атлетика в арабския свят
13-то световно първенство в зала, Доха, Катар, 12-14 март 2010 г.
Чудото – Катар
Катар е една от най-модерните и богати страни в съвременния свят. Арабската държава притежава огромни залежи от нефт и природен газ. Доходите и богатствата от тези ресурси катарците влагат в съвременна инфраструктура, модерни технологии, човешки капитал и …спорт.
Един от приоритетите в развитието на спорта е леката атлетика. От 2-3 десетилетия катарците привличат специалисти-треньори от цял свят.
Заедно с първите треньори пристигнали в столицата Доха е нашият наставник Янко Братанов, които вече повече от 15 години предава уменията си на катарските атлети, а след него в арабската държава пристигнаха и други български спортни специалисти. Списанието посвети статия за българските треньори в Близкия Изток през януари 2006 г.
Катарците започват да купуват топ-атлети от други страни, като наблягат на кенийски бегачи и спринтьори от Нигерия. Успехите не закъсняват и те имат вече няколко титли от големи първенства.
В края на 90-те години на миналия век в Доха започват да организират турнир от серията Гран-при, които постепенно се разраства и през тази година ще бъде първото състезание от новоучередената „Диамантена лига”. Градът е бил домакин на финалите на Гран-при през 2000 г. веднага след олимпийските игри в Сидни.
Катар имат силни позиции и в Международната асоциация на атлетическите федерации. Дахлан Ал-Хамад е един от вице-президентите на ИААФ и е член на маркетинговата комисия.
В Доха е едно от най-впечатляващите архитектурни спортни съоръжения в света – залата „Аспайър Доум”. Футуристичното съоръжение може да приеме дори футболен мач. Логично катарците спечелиха домакинство на световно първенство по лека атлетика в зала през 2010 г. Никога преди това първенство не бе провеждано на такиви географски ширини. Залата се използваше повече за охлаждане на състезателите, а не за затопляне както е на север. Температурите отвън минаваха 35 градуса по Целзий, а в „Аспайр Доум” климатиците работеха с пълна сила. Тези факти не повлияха отрицателно на резултатите, а зрителите станаха свидетели на едно от най-силните първенства в зала.
Състезанието и главните действащи лица
Състезанието бе с концентрация на силни резултати и напрегнати моменти. Най-запомнящ бе финала на тройния скок, където французинът Теди Тамго се пребори с кубинското дуо Йоандри Бетанзос и Арни Жирарт, и увенча усилията си с нов световен рекорд 17.90. Атака на върховото постижение на овчарския скок направи великолепния Стивън Хукър, които преодоля 6.01 и пробва на 6.16, но безуспешно. Драма се разигра на овчарския скок при жените, където доскорошната кралица на пръта Елена Исинбаева не можа да стигне до медалите. След като сдаде титлата на открито миналата година Исинбаева предаде златото в зала на бразилката Фабиана Мурер преодоляла 4.80.
Един от специалните моменти на първенството бе 60 м пр. за мъже и жени. При дамите Лоло Джоунс за малко не постави световен рекорд, а при мъжете Дайрон Роблес с перфектни последни метри също се доближи плътно до върховото постижение. Тласкането на гюлле мъже бе с особенна стойност тъй като петима прехвърлиха 21 метра, а златото прибра Крисчън Кантуел.
В спринта на 60 м Дуейн Чембърс бе най-бърз и прибави световна титла в зала след европейското злато в Торино миналата година. Вероника Браун припомни, че е олимпийска и световна шампионка и надбяга спряганите за фаворитки Кармелита Джетър и Лавърн Джоунс.
В бяганията на средни и дълги разстояния (800 м – 1500 м – 3000 м) традиционно доминираха африканците, а испанците и руската победа на 800 м жени (Мария Савинова) дадоха надежда, че не всичко за Европа е загубено. Най-възрастният първенец на шампионата стана кениецът състезаващ се за САЩ Бернард Лагат (35 години) в дисциплината 3000 м, а най-младата победителка бе Калкидан Гезанге (18 години и 10 месеца) – шампионка на 1500 м.
Изненадващи победи в Доха постигнаха Олга Рипакова на троен скок и Надежда Остапчук на гюле, които надделяха над лидерката за сезона Яргелис Савиние и непобедимата години наред Валери Вили.
Бланка Власич взе своето в скока на височина и стана шампионка без особенна конкуренция. Джесика Енис прибави към световната си титла на седмобой от Берлин и тази на петобой. Американците спечелиха двете щафети на 4х400 м и седмобоя,с което оглавиха генералното класиране по медали.
Българският отбор и Ваня Стамболова
Българските атлети в Доха бяха седем. Чудесно състезание направи Ваня Стамболова. Европейската шампионка на 400 м се класира за финала на дисциплината с тактическо бягане в сериите и класа на полуфиналите. В финалното бягане Ваня се пребори с няколко инфарктни ситуации и успя да грабне бронзовия медал с личен рекорд за сезона 51.50. С това отличие България влезе сред най-добрите страни на шампионата в класирането по медали.
Останалите ни състезатели не успяха да достигнат личните си рекорди. Петя Дачева скочи далече в квалификациите, но с фаул. Записа и успешен опит – 13.65, което не й достигна за финалната осмица. Най-добрият ни атлет за миналата година Момчил Караилиев също не реализира потенциала си и остана извън спора за медалите на троен скок. Ивет Лалова се пребори в сериите на 60 м и със 7.42 влезе сред най-бързите 24 на първенството. На полуфинала Лалова не успя да пробие до финала, като регистрира 7.41. Венелина Венева (скок височина), Николай Атанасов – Джоко (скок дължина) и Спас Бухалов (овчарски скок) регистрираха успешни опити, но резултатите им не достигнаха за финали. Венева скочи 185 след като преди първенството имаше контузия, която не можа да отшуми, Джоко направи един опит от 7.52 и рискува в следващите с два фаула. Спас Бухалов прескочи началната височина от 5.30, но не успя на 5.45.
Българското участие в Доха:
1. Ваня Стамболова – 400 м – бронзов медал – 51.50 сек (52.30 в полуфинала, 53.57 в сериите)
2. Петя Дачева – троен скок – 13.65 м – 12-та в квалификациите
3. Момчил Караилиев – троен скок – 16.43 м – 13-ти в квалификациите
4. Ивет Лалова – 60 м – 7.41 сек в полуфинала (7.42 в сериите)
5. Венелина Венева – скок височина – 185 см – 19-та в квалификациите
6. Николай Атанасов – скок дължина – 7.52 м – 24-ти в квалификациите
7. Спас Бухалов – овчарски скок – 5.30 – 18-ти в квалификациите
Българските атлети в Доха бяха седем. Чудесно състезание направи Ваня Стамболова. Европейската шампионка на 400 м се класира за финала на дисциплината с тактическо бягане в сериите и класа на полуфиналите. В финалното бягане Ваня се пребори с няколко инфарктни ситуации и успя да грабне бронзовия медал с личен рекорд за сезона 51.50. С това отличие България влезе сред най-добрите страни на шампионата в класирането по медали.
Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *