От новия брой: Юлимар Рохас

Момичето, което се е устремило към 16-те метра в тройния скок

Новият брой на списание „Атлетика“ ще бъде наличен 29 октомври и е посветен на летния атлетически сезон и олимпийските игри в Токио. Едно от лицата на корицата е Юлимар Рохас – новата световна рекордьорка на троен скок.

Юлимар Рохас – родена на 21 октомври 1995 година. Отличаваща се със завиден ръст – 192 см разположени в 72 килограма. Олимпийска шампионка и двукратна световна в тройния скок в зала и на открито. Притежателка на световните рекорди под покрив и на открито. Момичето, което мечтае да стане първата жена с резултат над 16 метра в тройния скок.

Първата любов на суперзвездата от Венецуела е волейболът. Запалва се по отборния спорт, наблюдавайки Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Със своите 192 см се справя доста успешно във волейбола. Пробва се и в баскетбола, но леката атлетика успява да я спечели изцяло на своя страна. Колкото и странно да звучи – първата дисциплина на тази висока и слаба дама е тласкането на гюле. На 15 вече се пробва в скока на височина, където всъщност ще справя доста успешно. Тъй като е сред перспективните атлети в страната си, тя получава разрешение да напусне родината си и отива в Колумбия, където започва да тренира при състезателя в тройния скок Аснолдо Девониш. Две от по-малките сестри на Рохас – Йоргелис и Йерилда Запата, също са атлетки.

Рохас известно време се отдава на скока на височина, като през 2013 г. поставя личен рекорд от 1.87 м. Същата година се изявява в скока на дължина и на 100 метра, като резултатите й са прилични.

Следват участия в скока на дължина и тройния скок, като през 2016 г. венецуелката се специализира изцяло в тройния скок. Голямата промяна за нея идва през 2015 г., когато започва да тренира при специалиста в скока на дължина Иван Педросо в Испания. Рохас се свързва сама с кубинеца чрез “Фейсбук”. Още през 2016 г. промяната в нейните тренировки води до световна титла в зала и сребърен медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро с постижение от 14.98 метра. Там тя е изпреварена единствено от колумбийката Катерин Ибаргуен, която печели златото с 15.17 м.

Успехите на Рохас продължават и през 2017 г. Тогава тя печели световната титла в Лондон, като става първата венецуелка със златен медал от такъв форум. 2018 г. е белязана от контузии, но тя се завръща в позната светлина в сектора през 2019 г., когато успява да защити световната си титла в Доха.

Белязаната от пандемията от COVID-19 2020 година се оказва изключително успешна за Рохас. През зимата тя подобрява световния рекорд в тройния скок в зала, след като постига 15.43 м в Мадрид. Венецуелката вече гледа смело и към рекорда на открито на Инеса Кравец от 15.50 м.

Лятото на олимпийската 2021 година е невероятно за Рохас. Тя демонстрира великолепна форма състезание след състезание, приближавайки се все по-близо до заветните 15.50 м на Кравец – рекорд, поставен в годината, в която се ражда Рохас – 1995 г.

Игрите в Токио бяха перфектният момент и всички очакваха от Рохас едно нещо – златен медал, гарниран със световен рекорд. И венецуелката оправда тези очаквания по най-добрия начин – 15.67 м в своя последен опит и №1 в света за всички времена. 15.41 м и 15.25 м бяха другите два опита на Рохас, които впечатлиха в този олимпийски финал. След Олимпиадата венецуелката продължи с великолепните си изяви и последваха нови победи с опити над 15.50 м или близо до тази граница. Рохас си осигури и диамантения трофей за 2021 г. с постижение от 15.48 от финалния турнир в Цюрих.

През тази година венецуелката стана и едва третата жена в историята с резултати над 7 метра в скока на дължина и над 15 м в тройния скок. Това се случи, след като на състезание в Испания тя регистрира победа в скока на дължина със 7.27 м, макар и с попътен вятър над 2 м/сек. Другите две жени, които са преминавали над 15 метра в тройния скок и над 7 метра в скока на дължина, са бившата световна рекордьорка в тройния скок Инеса Кравец (Украйна) с 15.50 м (+0.9 м/сек) и 7.37 м и рускинята Татяна Лебедева, която има 15.34 м (-0.5 м/сек) и 7.33 м (+0.4 м/сек).

Имайки предвид какви заложби демонстрира Юлимар Рохас през 2021 г., може би няма да е чак толкова голяма изненада, ако някой ден стане и първата жена над 16 метра в тройния скок – цел, която в близките години може да се превърне в реалност.

Рая Иванова

Share Button