Венелин Георгиев бе награден в Русе

Балканският шампион за юноши на 200 м Венелин Георгиев получи статуетка от списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com като „Любимец на феновете“ на церемония в Бизнес парк „Русе“ на 26 февруари.

19-годишният Георгиев спечели гласуването на феновете с вотове в социалната мрежа Фейсбук в края на 2020-а година. Спринтьорът от Русе набра 2900 гласа и убедително спечели в тази категория, която се провежда от 2014-а година насам.

Наградата на Георгиев бе връчена от Антон Бонов – главен редактор на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com, а церемонията се проведе в тесен кръг в присъствието на Станислав Костадинов (президент на „Локомотив“ – Русе), Евгени Игнатов (президент на „Дунав“ – Русе), Елеонора Гурбанова-Ибришимова (ММС), Венета Симеонова (първата треньорка на Венелин), Пламена Гагова (майка на Венелин).

Георгги Георгиев (Връзки с обществеността в област Русе) връчи награда на Венелин за развитието на спорта в русенска област от името на областния управител на Русе – Галин Григоров.

През 2020-а година Венелин Георгиев постигна победа на балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години в Истанбул на 13 септември с личен рекорд 21.29 (1.0). Това е и втори резултат в дисциплината в българската ранглиста при мъжете за миналата година. Седмица по-късно на 19 септември Георгиев участва и в мъжката щафета на България на балканския шампионат в Клуж Напока, Румъния.

Другите впечатляващи постижения на Георгиев през 2020-а са 10.3 (ръчно времеизмерване) на 100 м и 10.80 (с попътен вятър 2.4 м/с).  

Талантливият русенец започна 2021-а година в личен рекорд на 60 м в зала – 6.96, въпреки прекъсване на тренировките през ноември и декември, заради ограниченията в Лондон, където Георгиев учи и тренира.

В момента Венелин е студент по специалност „Изкуствен интелект“ във Великобритания, но тренира в Пловдив при специалиста на спринт Груди Грудев.

Основната цел през година на бързака е успешно участие на европейското първенство за младежи под 23 години в Берген, Норвегия през юли.

Снимки церемония: Мехмед Азиз

Share Button