Нов световен рекорд на скок дължина за девойки!

18-годишната италианка Лариса Япикино подобри световния рекорд в скока на дължина в зала за девойки под 20 години.

Тя спечели титлата при жените на националния шампионат на Италия, като се приземи на 6.91 м.

Резултатът е по-добър с 3 сантиметра от онези 6.88 м на легендарната германка Хайке Дрехслер, постигнати през 1983 г.

Постижението е изравнен национален рекорд на Италия при жените в зала. Любопитното е, че той е дело на нейната майка Фиона Мей.

Фиона Мей е една от най-добрите скачачки в близкото минало. Двукратна световна шампионка в скока на дължина от Гьотеборг-95 и Едмънтън-2001, сребърна медалистка от Севиля-99 и бронзова от Атина-97. Световна шампионка в зала от Париж-97. Двукратна сребърна медалистка от олимпийските игри в Атланта-96 и Сидни-2000. Европейска шампионка от Будапеща-98 и Хелзинки-94. Родителите й са от Ямайка, но самата тя е родена във Великобритания. През 1994 г. обаче Мей се омъжва за Джани Лапикино, италиански национал в десетобоя и овчарския скок, след което приема италианско гражданство. Двамата имат две дъщери: Анастасия и Лариса.

И ето, че вече Лариса Лапикино върви уверено по стъпките на своите родители. През 2019 година в Борас тя стана европейска шампионка в скока на дължина за девойки под 20 години. Личните й рекорди са: 6.80 м на открито и 6.91 м в зала. Миналата година Лариса Лапикино спечели националната титла за жени на открито, сега прибави и тази в зала.

Share Button