Ефективни съвети от Мо Фара

Четирикратният олимпийски и шесткратен олимпийски шампион в бягането на 5000 и 10 000 м винаги е бил в центъра на медийния интерес и охотно е давал свои съвети, почерпени от богатия му опит, към своите почитатели.

Ето и няколко негови съвета, които със сигурност ще ви помогнат да се представите по-добре на следващото състезание.

За бързо повишаване на енергията

„Шоколадът – за предпочитане черен – е най-доброто средство за зареждане с енергия преди тренировка. Наистина, има и много съвременни хранителни добавки, които сякаш правят чудеса, но аз предпочитам обикновените неща“.

Как да останеш мотивиран

„По време на състезание неперкъснато си припомняйте, че вие сте тренирали доста дълго и упорито и заслужавате добри резултати“.

Колко важни са възстановителните дни

„На следващия ден след тежка тренировка не трябва да се изцеждате отново. Най-добрият вариант е леко бягане или кростренинг. Не трябва да бягате два последователни дни на висок пулс“.

Да нося ли вода със себе си?

„Преди тренировка между 5 и 10 км не трябва да се носят бутилки с вода. Пийте вода преди това. Носенето на бутилка променя центъра на тежестта, а за доброто бягане най-важен е добрият баланс“.

Преди състезание поддържайте мускулите си топли

„Сутрин, преди състезание, когато си правя загрявката, аз винаги нося клин, за да поддържам мускулите топли. Може да изглежда странно, но ако не го направя, няма да мога да бягам на състезанието, дори то да е през втората половина на деня. Превърнало се е в мой навик. Веднъж треньорът ми каза: Сваляй го този клин – горещо е, 25 градуса! Но аз не можах“.

Увеличавайте километража постепенно

„Не увеличавайте месечния си обем с повече от 10 %. Не е важно колко добре се чувствате, бъдете последователни и не бързайте. Вие няма да разберете, че претренирате, докато организмът ви изведнъж не се срине“.

Укрепвайте цялото тяло

„Добрите бегачи развиват цялото си тяло. Движението на ръцете може да помогне много на работата на краката. Поддържайте мускулите на тялото в добра форма, правейки много коремни преси, упражнения за гърба, лицеви опори, набирания. Не забравяйте кляканията. Не използвайте тренажори, всичко трябва да е естествено. Ще ви помогнат също така пилатес, йога, катерене по скали“.

Следете за позицията на тялото

„Всяко движение от вашето тяло трябва да ви придвижва напред. Ако ръцете ви се кръстосват или крачката е прекалено дълга, то губите сила. Стойката ви трябва да е изправена, а стъпалото при приземяване да бъде точно под вас“.

Тренирайте по меки повърхности

„Бягане по асфалт, бетон, тротоар или други твърди повърхности водят до увреждания на ставите, сухожилията, връзките и мускулите. Колкото повече бягате по трева и меки горски пътеки или сгур, толкова по-добре за вас. Над 90 % от моите тренировки са по меки повърхности“.

Превод: Боян Ив.БОЙЧЕВ (по материали от чужди медии)

Share Button