Класни бегачи пристигат за Маратон Стара Загора

Надпреварата в града на липите отново дава старт на веригата „Бягането като начин на живот“

Плеяда елитни атлети пристигат за Маратон Стара Загора 2019. Четвъртото поредно издание на състезанието е насрочено за следващия уикенд, на 31 март (неделя), и отново ще даде старт на веригата надпревари, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“.

И още: за втора поредна пролет Стара Загора ще определи държавните шампиони в полумаратона.

На старт в класическата дистанция от 42.195 км ще застанат двамата 
миналогодишни победители. При мъжете мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф отново ще е сред основните фаворити за големия джакпот, който на два пъти му се изплъзва за съвсем малко. При дамите отново на линия е Рут Матебо (Кения), която миналата година записа победи и в трите български маратона и грабна за втори пореден сезон големия джакпот от 20 000 лв.

На двамата обаче въобще няма да им е лесно, защото се очертава да 
срещнат много силна конкуренция. В Стара Загора ще бягат двама елитни мароканци. Нуни Редуан пристига с реномето на бронзов медалист от Wizz Air София маратон миналата есен и с личен рекорд 2:15:35 ч. Неговият сънародник Йосеф Сбай пък има злато от полумаратона в София преди две години.

Всички те ще трябва да се справят с атаките на кенийската армада. В 
града под липите ще видим трима представители на тази прочута в цял свят школа. Еванс Тануи е горд с победата си на полумаратона в Сплит тази година с резултат 1:04 ч., негови сънародници по трасето ще бъдат Андрю Мангата и Хосе Тюей, който е шампион от маратона в Загреб през 2017 г., личното му постижение е 2:15:01 при победата му в Касел, Германия.

И още един атлет може да се намеси в борбата за титлата в града на 
липите – Джан Симукека от Руанда бе четвърти на миналогодишния Софийски маратон, запомнен с много силни резултати.

Всички елитни бегачи в Стара Загора имат лични рекорди около 2:15, което е обещание за оспорвани битки по трасето.

При жените кенийката Рут Матебо е добре познатата и винаги смятана за фаворит. Тя ще защитава титлата си от миналата година в съперничество с нейната сънародничка Емили Чериот, която идва в България с престижа на шампионка от маратона в Маракеш, Мароко с резултат 2:38 ч.  Тази година са се записали и две състезателки от Мароко: Наска Машрум и Илхан Ел Муради, като и двете бягат маратон за около 2:45 ч. В Стара Загора отново ще видим и „сребърната“ от миналата година Вира Овчарук – украинката, която спечели няколко медала от маратонските бягания в България.

Стартът в Стара Загора е на 31 март точно в 10:00 ч. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

За повече информация и регистрация посетете сайта на маратон Стара Загора www.marathonstarazagora.com

Share Button