Балканската атлетика открива стадиона в Минск с международен атлетически мач

Новият стадион в столицата на Беларус Минск ще бъде открит на 21 и 22 юни с отборно състезание по атлетика.

Международен атлетически мач между Беларус, Украйна и сборен отбор от Асоциацията на балканските атлетически федерации и селекция на прибалтийските атлетически федерации ще бъде първата спортна проява на новото модерно съоръжение и ще отбележи точно една година преди старта на Европейски олимпийски игри, които ще се проведат през юни 2019-а година.

На откриването на стадиона и състезанието ще бъдат президентът на Беларус – Александър Лукашенко, президентът на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) сър Себастиян Коу, президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен-Арне Хансен, президентът на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) и БФЛА, както и първи вицепрезидент на ЕАА – Добромир Карамаринов и други личности от политическия и спортния елит на Европа и света.

В състава на отбора на АБАФ са селектирани трима от най-добрите български атлети: Ивет Лалова-Колио – 100 м, Радослава Мавродиева – гюле и Денис Димитров – 200 м. Атлет номер едно на България – Тихомир Иванов (скок височина) също бе в селекцията на Балканите, но лека контузия го извади от отбора.

Всеки от четирите тима има право на 2 състезатели и така във всяка дисциплина ще има по осем финалиста. Федерацията на Украйна също се присъеди към АБАФ в началото на тази година, но участва като самостоятелен отбор в Минск, тъй като състезанието бе обявено в спортния календар още през 2017-а година. АБАФ участва като един отбор в още международни състезания като „Мача на гигантите“ във Франция и в двустранна среща на шосейни бягания с Атлетическата асоциация на страните от Персийския залив. 

Ето и дисциплините на състезанието в Минск на 21-22 юни:

Мъже: 200 м, 800 м, 3000 м, скок височина, скок дължина, копие, чук.

Жени: 100 м, 100 м с препятствия, 800 м, 3000 м стипълчейз, скок дължина, копие, гюле

Смесена щафета 4х400 м – 2 мъже и 2 жени

Share Button