Гинка Загорчева на 60 години

Световната шампионка и рекордьорка на 100 м с препятствия Гинка Загорчева навърши 60 години на 12 април.

Загорчева е една от най-успелите български атлетки за всички времена.

Печели бронзов медал на 100 м с препятствия на първото световно първенство в Хелзинки през 1983-а.

Има сребро на 60 м с препятствия от световното в зала през 1985-а, а на следващата година е бронзова медалистка и на европейското първенство на 100 м с препятствия в Щутгарт.

През 1987-а година Гинка поставя световен рекорд на 100 м с препятствия – 12.25 – резултат, което все още е трети във вечната световна ранглиста в тази дисциплина след 12.20 на Кендра Харисън и 12.21 на Йорданка Донкова.

На 4 септември 1987-а завоюва световната титла на 100 м с препятствия в Рим. В историята на българската атлетика само Христо Марков (троен скок), Стефка Костадинова (скок височина) и Цветанка Христова (диск) са постигали световна титла на открито.

Бяга 40 пъти в кариера си 12.70 или по-бързо на 110 м с препяствия и има десетки участия за националния отбор на България.

Гинка Загорчева е родена в град Раковски. Започва спортния си път в Пловдив. Нейни треньори са били Еньо Тодоров, Иван Сеизов, Христо Гергов, Георги Димитров и Иван Бозов. Омъжена е за бившия атлет в скока на височина Иван Бойчев, с когото имат дъщеря, която ги дари с внук през 2016-а. След завършване на кариерата си работи в системата на МВР.

Загорчева посрещна юбилея си сред най-близките си хора, а в интервю пред проф. Костантин Жалов за книгата „Покоряване на върховете: Бягания“ (2015) Загорчева казва:

„Спортът ми даде много радости от победи и извоювани титли и малко тъга от травми и несполуки. Щастлива съм, че обиколих целия свят от Токио до Лондон, от Ню Йорк до Мелбърн. Срещнах се и се запознах с много велики атлети, а с някои от тях станахме и приятели.

Горда съм, че с рекорда си от 12.25 заемам трето място в световната ранглиста за всички времена.“

Екипът на списание „Атлетика“ желае много здраве и късмет на Гинка Загорчева!

Share Button