Веригата маратони „Бягането начин на живот“ започва на 1 април

Тази неделя (1 април) Стара Загора отново ще даде старт на поредната, трета верига от маратони в България.

Трите големи събития (1 април – Маратон Стара Загора, 13 май – Маратон Варна и 14 октомври – WIZZ AIR София Маратон) отново са обединени под мотото „Бягането начин на живот“ и са в календара на Българска федерация лека атлетика. Тази година успоредно с Маратон Стара Загора ще се състои и националният шампионат по полумаратон, като на практика надпреварата ще събере най-добрите в тази дисциплина у нас.

Маршрутът е леко променен във връзка с реконструкция и модернизация на пешеходната зона в центъра на града. Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази година по изключение ще бъде на бул.“Цар Симеон Велики“ 126 (пресечката с ул.Кольо Ганчев“) в началото на парк „Александър Стамболийски“ (Алана).

Стартът е точно в 10.00 ч. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата.

През пролетта на 2017-а бяха подобрени и двата рекорда в класическата дистанция. При мъжете Абделайди Тиар от Мароко се окичи с лавровия венец, като финишира за 2:19:47 ч.

И при жените Белайнеш Югезу от Етиопия срещна силен отпор от Ивана Лодзя от Италия, но в крайна сметка финишира първа за 2.42:00.

Технически информационен център за раздаване на стартови номера за 2018-а ще бъде изграден до старт/финала. Той ще работи на 30 март от 15:00 до 19:00 ч., на 31 март от 10 до 19 ч. и в деня на маратона 1 април от 7.30 до 9.30 ч.

Share Button